Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΠολύδωρας ΑρχείοΠολύδωρας 200619-04-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

19-04-2006: Συνέντευξη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και στην εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

Αθήνα, 19-4-2006

 

 

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλή σας μέρα, να είστε όλες και όλοι καλά, μαζί μας είναι ο Καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος και σε λίγα λεπτά ο Βύρων Πολύδωρας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως θα είναι μαζί μας. Ο Βύρων Πολύδωρας με τη δύναμη του λόγου, της ευπρέπειας, όλα αυτά τα οποία τον κάνουν και δημοφιλή και άξιο στο χώρο που υπηρετεί. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί σήμερα θα σας έχουμε μια αποκάλυψη για τον Βύρωνα Πολύδωρα. Εγώ τον ευχαριστώ προκαταβολικά που σήμερα είναι μαζί μας, καλή σας μέρα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Αυτιά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Χρόνια πολλά. Να είστε καλά κύριε Υπουργέ. Ο συμπατριώτης σας και Νομικός και συνάδελφός σας ο κύριος Μητρόπουλος είναι εδώ.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλημέρα, καλές επιτυχίες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εδώ είμαστε και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, το λέω με την διπλή έκφραση, είναι μαζί μας. Το 1981 έχουν γίνει εκλογές, έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία, είναι γύρω στο 34%, εγώ κατευθύνομαι προς την εφημερίδα «Ημερησία» και συναντιόμαστε στη γωνία Πανεπιστημίου και Μπενάκη κάπου εκεί με το Βύρωνα τον Πολύδωρα. Νέος Δημοσιογράφος εγώ, νέος Βουλευτής εκείνος, και τότε ένας πολίτης γυρίζει και μου λέει: "Τον βλέπεις; Αφού άντεξε και βγήκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα είναι για πολλά χρόνια Βουλευτής και Υπουργός". Καλημέρα κύριε Πολύδωρα. Είδατε το κριτήριο του κόσμου;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Αυτιά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καλά είστε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δόξα τω Θεώ. Ήρθα με χαρά στην εκπομπή σας και γιατί σας εκτιμώ και γιατί το κίνητρο ήταν να μιλήσουμε για τις άγιες ημέρες.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Χαίρομαι που βλέπω και τον Αλέξη Μητρόπουλο εδώ, τον τιμώ, είναι σοβαρός παραστάτης των αδυνάτων και καλός ακαδημαϊκός.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Παραστάτης των αδυνάτων!

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ χαίρομαι και πάντοτε αγαπώ τη νομική σκέψη, τη θεωρώ συμβατικό εργαλείο δικαίου, γιατί το μη συμβατικό εργαλείο δικαίου είναι οι προτάσεις του Χριστού.

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχισε καλά όπως είδες, εξαίρετα. Ευχαριστώ πολύ πάντως για τα λόγια τα καλά.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τον θεωρούν ως τον καλύτερο δεξιό ψάλτη.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ έχω πάντα τα καλύτερα για τον κύριο Υπουργό.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εγώ δεν είμαι δεξιός ψάλτης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι είστε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τιμώ το ιερό αναλόγιο, γιατί θαυμάζω. Παραδείγματος χάρη ψάλτες, ψαλτάδες είναι οι αγιανανίτες καλόγηροι, με το ρυθμό, με το αυθεντικό βυζαντινό. Εγώ όταν ακούω τον εαυτό μου να ψέλνω ντρέπομαι, γιατί κατά κάποιο τρόπο ασεβώ. Ενώ η ψαλτική, το πα-βου-γα-δι και ζω-νι που λέμε είναι μια μακρά συνέχεια χιλιάδων ετών, είναι ο ίαμβος ο ανάπεστος και ο τροχαίος των αρχαίων Ελλήνων μετεξελισσόμενος στα βυζαντινά ημιτόνια και στην κλασική μουσική της Δύσης, για να έχει αυτή τη μορφή που είναι συνεχόμενη μέχρι σήμερα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Επιλέγετε και ψαλτήρι στην εκκλησία; Πάτε δεξιός ή αριστερός;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το ψαλτήρι είναι δεξιό.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεξιό το ψαλτήρι!

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το βασικό είναι το δεξιό.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αριστερός ψάλτης δεν πάτε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αφήστε τα αυτά τώρα!

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιώργο, στην εκκλησία το βασικό ψαλτήρι είναι το δεξιό.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το δεξιό; Μονίμως το δεξί ψαλτήρι κύριε Πολύδωρα;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πρέπει να πούμε ότι και κατά τη βυζαντινή χωροταξία δεν υπάρχει αριστερό. Το αριστερό το θεωρούμε βοηθητικό..

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακολούθημα της ψαλτικής διαδικασίας.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι παρακολούθημα για τη χωροταξία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αλλά θέλω να επαινέσουμε ότι είναι στη λειτουργική μας ο λαός ενσωματωμένος μέσα στο θέμα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Στη λειτουργική της ορθοδοξίας ο λαός δεν είναι θεατής. Δια του χορού, δηλαδή του ιερού αναλογίου, μετέχει. Και πολλές φορές μετέχει και ως εκκλησίασμα. Τώρα παραδείγματος χάριν δεν το ξέρουν οι πολύ νέοι πιστοί, αλλά στον κατηχητικό του Χρυσοστόμου το βράδυ της Αναστάσεως έχουμε το λαό να μετέχει ως αντιφώνηση. Λέει "ο Αδης επικράνθει" και ο λαός αντιφωνεί "επικράνθει". Κι αυτό γίνεται καταχρηστικά για πολλές φράσεις με το ρήμα επικράνθει ή πικραίνεται. Ήθελα να σημειώσω και κάτι άλλο, ότι ο λαός μετέχει στο λειτουργικό μέρος με το χορό, με τους ψάλτες, αλλά μετέχει ο λαός στην ορθοδοξία μας και στο δογματικό μέρος. Μπορείτε να το φανταστείτε γιατί. Δεν ανοίγει το δόγμα, ας πούμε η μεγάλη παραδοχή της Θείας Λειτουργίας χωρίς το λαό. Δεν μπορείς να κάνεις το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας χωρίς το λαό. Που είναι το κλειδί; Ότι φτιάχνει η γιαγιά το πρόσφορο και το πηγαίνει στον παπά και αρχίζει η Θεία Πρόθεση, δηλαδή η πρώτη ευλογία, για να καταλήξει αυτό το πρόσφορο της γιαγιάς εις την Αγία Τράπεζα για να γίνει το σώμα και αίμα Κυρίου. Δηλαδή η Θεία Μετάληψη. Αλλά είναι τρομερό, ξεκινάει από κάποιο σπιτάκι της γιαγιάς.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Με το προζύμι.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πάω στην παραδοσιακή εικόνα, για να εννοήσουμε καλύτερα. Γιατί τώρα μπορείς να το πάρεις από το φούρνο. Στο σπιτάκι, με όλη την ευλάβεια να φτιάξει το μικρό ψωμί το πρόσφορο, να το πάει. Εκεί αρχίζει, εκεί είναι η αφετηρία του δόγματος, του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γιατί όλη η εκκλησία είναι αυτό που είπε την Πέμπτη. Το κόβει αρχοντικά και συντροφικά με το χέρι του, το δίνει στους μαθητές του το ψωμάκι και λέει "λάβετε φάγετε τούτο εστί το Σώμα μου το υπέρ υμών κλώμενον που κομματιάζεται για σας". Κι ύστερα "με το ένα ποτήρι πίετε εξ αυτού πάντες" και πίνουν μια γουλιά "τούτο εστί το αίμα μου το υπέρ υμών εκχυνόμενον". Τελείωσε για εκείνο το βράδυ, αλλά τι μας λέει; "Τούτο ποιείται εις εμίν ανάμνηση". Κι αρχίζει ο μέγας κύκλος της θα έλεγα βλάσφημα -θα με σκοτώσουνε οι παπάδες- της εικαστικής αναπαράστασης.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στα θρησκευτικά τι βαθμό είχατε κύριε Πολύδωρα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Έλα, έλα, δε μιλάω.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μα σε αυτά είστε professor στα θρησκευτικά.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Σας έχω πει χίλιες φορές, εγώ είχα 20 αρχαία, 20 μαθηματικά, και 20 θρησκευτικά.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βύρων Πολύδωρας λοιπόν εδώ και μπαίνω στον πειρασμό τώρα να πω το εξής: Καλά κάνει και αυξάνει τα πρόστιμα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Από σας περάσανε ή από τον κύριο Λιάπη; Το είδα σήμερα στις εφημερίδες.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι, αυτό είναι του κυρίου Λιάπη. Αλλά θέλω να το δω πρώτα για να το κρίνω, δε θέλω να κρίνω. Εκείνο που πρέπει να πούμε για την οδική ασφάλεια, δεν μας ενδιαφέρει η κρίση, μας ενδιαφέρει η πρόληψη. Και αν έχουν, δεν το ξέρω ως θέμα λέμε για τα πρόστιμα, κι αν έχουν αυστηροποιηθεί, μακάρι να αποτύχουμε εισπρακτικώς.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αλλά να πετύχετε στην πρόληψη. Μάλιστα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Να πετύχουμε στην οδήγηση.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοκιμαστεί το μέτρο αυτό κι έχει αποδώσει κύριε Υπουργέ;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν ξέρω να το κρίνω. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι τώρα παραδείγματος χάρη οργανωνόμαστε ως τροχαίοι για το αναίμακτο Πάσχα. Παραδείγματος χάρη στις οδηγίες τώρα που θα τα δείτε στο δρόμο, θα πλησιάσει η κοπέλα στα διόδια η τροχονόμος..

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και βάλτε τις ομορφότερες εκεί βέβαια. Γιατί σε αυτό οι Έλληνες έχουν..

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όλες όμορφες είναι οι τροχονόμισσές μας.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Και τι θα πουν λοιπόν οι κοπέλες;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: "Το παιδί πίσω". Δε με ενδιαφέρει το μπλοκάκι, παρακαλώ το παιδί στο πίσω κάθισμα. Αυτό είναι οδηγία. Κανένας τροχονόμος δε θα κρυφτεί στην καμπή του δρόμου..

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ή "βάλτε ζώνες" θα πούνε.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι και ζώνη. Κανένας τροχονόμος δε θα κρυφτεί στην καμπή του δρόμου για να δώσει κλήση στον παραβάτη. Θα είναι πιο μπροστά, να τον δει ο προτιθέμενος να κάνει παράβαση.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η πονηράδα πρέπει να πάψει όμως.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι δε μου αρέσει.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια αυτά τα μέτρα δεν είναι μόνο για το Πάσχα.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στήνονται πίσω από τις δάφνες και…

 

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Μα είναι σαν ινδιάνος. Δεν είναι κράτος, δηλαδή η εικόνα του κράτους εκπίπτει.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι, έτσι. Μπράβο, συμφωνώ. Πίσω από τις πικροδάφνες, Γιώργο, με το μηχάνημα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ε, ναι, αυτό είναι ότι πιο…

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τα θεολογικά τελείωσαν;

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όχι, στα θεολογικά θα μπούμε σε λίγο, έχουμε ιστορία τώρα εδώ, με θεολογίες, με Αγιον Όρος, με ιστορίες κλπ.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Έχουμε τηλεφωνήματα από γονείς, Γιώργο.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μαθαίνω ότι και για τις σχολικές εκδρομές ετοιμάζεστε να πάρετε μια απόφαση.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Για τις σχολικές εκδρομές ευχαριστήθηκα, διότι μου είπαν καθηγητές συνοδοί ότι είδαν τους τροχονόμους να πηγαίνουν σχεδόν συνοδεία τα πούλμαν.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Εκεί που ήταν προορισμοί με πλοία τους υπεδέχθησαν στην προκυμαία. Και έκαναν και κάτι άλλο, που είναι μέσα στο σχέδιό μας, ήλεγξαν εκεί που πήγαν τα παιδιά το βράδυ τι τους σερβίρουν.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Α, μπήκαν στα κέντρα οι αστυνομικοί;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ο φόβος φυλάει τα έρημα.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε απανωτές δηλητηριάσεις για κάποια διαστήματα. Είναι καλή η πρόνοια λοιπόν.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Α, μάλιστα. ?ρα λοιπόν η εκδρομή…

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τον ρωτάει τον μπάρμαν: «Τι κάνεις εδώ; Είναι μικρά παιδιά. Τι δίνεις;» Χάρηκα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καλό αποτέλεσμα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Πολύδωρα, πριν έρθετε εδώ, ανέτρεξα στο αρχείο μου. Και θυμάμαι δυο-τρεις Υπουργούς πριν από σας, πολύ πριν, που έλεγαν ότι θέλουμε οι Έλληνες να κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα, για να μην μπαίνουν οι κλέφτες μέσα στα σπίτια τους.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ωραίος στόχος, ωραίος στόχος. Οι συνθήκες μεταβάλλονται, η ρομαντική εποχή περνάει, οι γαζίες και οι μυρουδιές από το γιασεμί χάνονται και στη θέση τους έρχεται η δυσοσμία του εγκλήματος και προπαντός του οργανωμένου εγκλήματος. Και εκεί οι συνθήκες επιβάλλουν την κοινωνική άμυνα. Και η κοινωνική άμυνα εκφράζεται με την Αστυνομία και προπαντός με την πρόληψη. Οι τρεις γραμμές που θέλω να σας πω εγώ τώρα για τα ανοιχτά παράθυρα λένε: Πρώτη. Το έγκλημα έχει μια ιδιοτροπία, όπως μαθαίναμε στην Εγκληματολογία.

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γαρδίκας.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γαρδίκας. Και είχαμε τώρα τελευταία, δηλαδή στα χρόνια μου, τον Δασκαλόπουλο, ο οποίος πέθανε νωρίς. Αλλά έχω διαβάσει Γαρδίκα. Το έγκλημα εστιάζεται, έχει μια ιδιοτροπία και εγκαθίσταται σε εστίες. Αυτό είναι το μειονέκτημα του εγκλήματος και το πλεονέκτημα του νόμου, ότι μπορείς να πας να τσακίσεις τις εστίες. Σε αυτό το πράγμα λοιπόν…

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι-ναι, σωστά. Καλά το είπε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Η ασφάλεια του πολίτη, κύριε Πολύδωρα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ναι-ναι, θέλω να σας πω, το έγκλημα εστιάζεται, το οργανωμένο έγκλημα που παλεύουμε συστηματικά. Εγώ είχα την περίπτωση -τώρα αντιμετώπισα, μόλις ανέλαβα- της ληστείας της γριούλας, που δεν ήταν μία, ήταν εφτά-οχτώ, εδώ στην Αττική. Ζήτησα πάση δυνάμει, αυτό το πράγμα  -μου φάνηκε και αποτρόπαιο- να το χτυπήσουμε. Πρόθυμη η Αστυνομία, όχι πρόθυμη η τοπική Αστυνομία. Έστειλα επιχείρηση από το Κέντρο, έκαναν επιστημονική δουλειά και έβγαλαν μια συμμορία έξι-εφτά προσώπων με αρχηγό γυναίκα. Η οποία είχε κάνει και 2 ληστείες μετά φόνου και 150 διαρρήξεις-ληστείες. Η «ληστεία της γριούλας», που το είχα σαν σύνθημα στις συσκέψεις μας ήταν νομίζω ένα σήμα-σημαία για τους ανθρώπους του νόμου να δράσουν. Εάν μέναμε γραφειοκράτες και απαθείς, θα ήταν η εσχάτη πλάνη. Δηλαδή δεν το ανέχομαι. (Ένα). Δεύτερον. Οι εκ περιστάσεως εγκληματίες, αυτό που λέμε παραβατικότητα. Εκεί θέλει μια δουλειά σε βάθος. Έχουμε στο Υπουργείο μια ομάδα ακαδημαϊκών, διανοουμένων, επιστημόνων δηλαδή, οι οποίοι μας λένε πώς θα κάνουμε μια συστηματική θα έλεγα πρόληψη, εκτεταμένη πρόληψη, με σήματα, μηνύματα, διδασκαλίες, έτσι ώστε οι γονείς να φυλάξουν τα παιδιά τους, οι καθηγητές…

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μια τελεία εδώ. Έχετε έναν αστυνομικό, τον Μανώλη Σφακιανάκη, που βραβεύτηκε.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αστέρι.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μιλάμε ότι ο άνθρωπος αυτός πάει…

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Και πολύ καλά πήγε η σκέψη σας, κύριε Αυτιά, στο τι σημαίνει να φυλάξουμε τα παιδιά μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πρέπει να τα λέμε. Ακριβώς.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Το βλέπεις στο διαδίκτυο με τις ώρες. Ρίξε μια ματιά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Α, μπράβο, έτσι.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τι κοιτάει το παιδί; Τι είναι εκεί;

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πρόλαβε ο αστυνομικός…

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Αυτοκτονία. Αυτοκτονία που απετράπη.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Τον συγχαίρω και δημόσια. Αλλά είναι μια ολόκληρη ομάδα, ε;

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Αυτή η ομάδα του ηλεκτρονικού εγκλήματος θέλω να σας πω με υπερηφάνεια ότι είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Έχουμε ανταλλαγές αστυνόμων για να ανταλλάξουμε συμπεράσματα και μάλλον -εμείς είμαστε σε θέση που προσφέρουμε περισσότερο υλικό γνώσεως και εμπειρίας- να ανταλλάξουμε σκέψεις για το ηλεκτρονικό έγκλημα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, πεζές περιπολίες, ο αστυνομικός της γειτονιάς.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιώργο, εγώ θα έλεγα στον Υπουργό: Βλέπουμε απανωτά χτυπήματα σε ανήμπορους και απροστάτευτους πολίτες.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Ηλικιωμένους κυρίως.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, είναι όνειρο ενός Υπουργού σαν τον Βύρωνα να βάλει. Διότι οι επώνυμοι πολίτες προστατεύονται περισσότερο, και με τις ιδιωτικές τους εκεί υπηρεσίες κλπ. Ή διαβιούν πολυτελέστερα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είναι στόχος, είναι στόχος.

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο ζήσαμε πριν έρθετε εσείς, είναι ότι οι ανήμποροι, γριούλες, απλοί άνθρωποι στη γειτονιά, Υπουργέ. Εκεί πώς παρεμβαίνετε.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είναι στόχος.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Που είναι και ευάλωτοι αυτοί οι άνθρωποι.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Θέλω να σας πω… Μολονότι δεν είναι, τώρα παρασπονδείς.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί δεν είναι αυτό θεολογία, δεν είναι εντός του θέματός σου. (Διαλογικές συζητήσεις) Περιμένετε να σας πω. Αστυνόμευση που ?πρώτα ο Θεός- εντός του θέρους θα τη δούμε αναπτυσσόμενη.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: «Θα τη δούμε εντός του θέρους».

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Βεβαίως.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Α, μάλιστα.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Γιατί εντός του θέρους: γιατί περιμένουμε τους νέους αποφοίτους.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και καμιά 500αριά θα τους κόψετε, λέει, από τους επωνύμους, κάτι τέτοιο διάβασα ότι θα κάνετε. Είναι καιρός πια.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Στα εμπορικά κέντρα και στους πολυσύχναστους τόπους πεζές περιπολίες. Στις συνοικίες μηχανάκια να γυρίζουν σε συνεχή ροή. Σε μεγάλους δρόμους τα περιπολικά σε δράση (όχι η Τροχαία, τα περιπολικά), Μεσογείων, Κηφισίας, Συγγρού, Πέτρου Ράλλη, Κωνσταντινουπόλεως. Και μερικά άλλα που δεν μπορώ να σας πω, είναι επιχειρησιακά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Και στην περιφέρεια, ε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Και στην περιφέρεια.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή θα αισθανθεί ο πολίτης…

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Οι 500 εξοικονομούνται. Μετά το Πάσχα εκδίδεται η διαταγή για την ανάκληση περίπου 500, δηλαδή είναι περισσότερο από ένα σύνταγμα, με σκοπό να βγουν στο δρόμο.

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό βήμα αυτό, καλό βήμα.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Μακάρι.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, μία τελεία, γιατί έχουμε πολλή κουβέντα σήμερα. Θα πάμε και στα δικά σας.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, στα συμπεφωνημένα, στα συμφωνημένα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βεβαίως θα πάμε. Αλλά έχω πρωτοσέλιδο σήμερα «Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», έχω τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, και να μη ρωτήσω για τους ανθρώπους; Λοιπόν, διάλειμμα και επιστρέφουμε αμέσως μετά. Κύριε Καθηγητά, σας ευχαριστώ.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα καλύτερα σας εύχομαι.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα μείνω με τον κ. Υπουργό, θα πούμε πολλά σήμερα, κύριε Υπουργέ.

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει βάθος, έχει ουσία ο Βύρωνας, συνεπώς…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Να ?στε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα, κύριε Μητρόπουλε. Διάλειμμα και επιστρέφουμε.

 

Διάλειμμα

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μαζί μας είναι ο Βύρων Πολύδωρας ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Κύριε Πολύδωρα, θα μπω στον πειρασμό μέρα που είναι να ρωτήσω για το δικό σας σταυρό τον προεκλογικό. Συγχωρέστε με γι αυτό αλλά ως δημοσιογράφος το θέτω. Σταυρώθηκε προεκλογικά ο Βύρων Πολύδωρας για μια αλήθεια την οποία εκείνος πίστευε. Αυτή η πίκρα εκείνων των ημερών έχει φύγει; Έχει τελειώσει αυτή η πίκρα;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Προ πολλού.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τι αίσθηση είχατε εκείνες τις μέρες που βαλλόσασταν κατά την άποψή σας αδίκως κατά την άποψη πολλών άλλων αδίκως και κατά την άποψη πολλών άλλων δικαίως.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Νομίζω ότι το κεντρικό θέμα είναι η αλήθεια και πως την υπηρετείς. Κουραστήκαμε και ίσως έχει βλαβεί η κοινωνία μας από την υποκρισία και τα κούφια λόγια. Χρειάζεται, διψά ο κόσμος, υπάρχει κοινωνική ανάγκη για τίμιο λόγο. Αφού δεν είχα κάνει κάτι κακό και είχα μια ισορροπία και ηρεμία συνείδησης, δεν πόνεσα μολονότι είχα σταύρωση. Είχα πει την αλήθεια, δεν είχα μιλήσει εγώ για τα δικά μας παιδιά και γι αυτές τις ιδιοτέλειες τις κομματικές. Είχα μιλήσει για τρόπο του διοικείν. Ένα τρόπο του διοικείν, που τους τον ανέλυσα στη Βουλή ότι με καταληψίες, αργόμισθους, αργόσχολους και κομματικούς πρετοριανούς δεν μπορεί να υπάρξει διοίκηση. Και αυτό κατεδείχθη στο δρόμο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η πεισματική υποστήριξη μιας θέσης. Έτσι είναι η σύνθεση των δυνάμεων μέσα στις συλλογικές προσπάθειες. Με ενδιέφερε να μείνω σταθερός, να βγουν τα αρτεσιανά του δικού μου οξυγόνου και της δικής μου ψυχικής δύναμης από μέσα μου, για να σβήσουν το δηλητήριο. Δεν έχω δηλητήριο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πιστεύετε ότι ο χρόνος σας δικαίωσε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν ασχολήθηκα καθόλου. Με δικαίωσε στην έννοια ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος με αυτοεκτίμηση, με πειθαρχία και με αφοσίωση σε ένα σκοπό ανώτερο. Δεν ορίζω τα πράγματα με ιδιοτέλεια, δηλαδή τι έχω να κερδίσω εγώ ή τι έχω να χάσω εγώ. Ορίζω τα πράγματα με πλήρη αυταπάρνηση τι μπορώ να προσφέρω εγώ, από ποια θέση μπορώ να το προσφέρω. Παραδείγματος χάρη στα δυο χρόνια αυτά ευγνωμονώ το Θεό και τη σταύρωσή μου και για την ανάστασή μου γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια θητεία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που ήταν απογείωση για εμένα, για τον κοινοβουλευτισμό, με συγχωρείτε αν υπάρχει λίγο αυταρέσκεια εδώ.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Συνεχίστε γιατί είναι η πρώτη φορά που μιλάτε μετά από εκείνες τις δύσκολες μέρες.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Έκανα αυτοεμπάργκο διαρκείας! Σας λέω παραδείγματος χάρη ένα ενδιάμεσο παράπλευρο όφελος ήταν η θητεία μου επί διετία ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Το χάρηκα, απέδωσα, αποδεικνύουμε ή επιβεβαιώνουμε την αξία μας και έτσι είναι η ζωή, έτσι το προτείνω εγώ και για τους συναδέλφους μου και για όλους τους συναθλητές μου στον ίδιο δρόμο, στην ίδια κούρσα. Αντοχή. Η μεγαλύτερη αρετή του πολιτικού.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η αντοχή.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Η αντοχή.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένας πολιτικός της πρώτης γραμμής όπως εσείς, που μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του πόσο μπορεί πλέον με βάση το παράδειγμα Πολύδωρα, στην επόμενη προεκλογική περίοδο να εκφράσει πάλι αυτό που πιστεύει, όταν υπάρχει η λαιμητόμος του Κόμματος και να του πει δυο χρόνια πήγαινε στα πέτρινα χρόνια.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν είναι έτσι.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δεν είναι έτσι;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι – όχι.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένας Πολύδωρας βγαίνει και το λέει. Κάποιος άλλος ξέρετε τι θα πει; «Γιατί να πάω εγώ δυο χρόνια στο πάγκο και να μην σιωπήσω;».

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πρώτα – πρώτα δεν υπάρχει πολιτική διδασκαλία σε εγχειρίδιο. Δηλαδή «πάρε αυτό και βγαίνεις πέρα από την έρημο». Δεύτερον δεν υπάρχουν κλωνοποιημένοι Πολύδωρες. Ο καθένας έχει το σταυρό του, την τύχη του και τον τρόπο του. Έτσι λοιπόν με την ελεύθερη προαίρεση ας πράξει τα δέοντα. Μάλιστα να πω και κάτι. Όποιος μιμηθεί Πολύδωρα υπάρχει ο κίνδυνος να είναι κακέκτυπο.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτό είναι το χειρότερο. Εκείνη την πολύ δύσκολη ώρα είχε φίλους ο Βύρων Πολύδωρας;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Είχε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Στάθηκαν οι φίλοι σας δίπλα; Για παράδειγμα ο Κώστας Καραμανλής όταν έπρεπε να μην σας βάλει στην Κυβέρνηση την πρώτη περίοδο τι σας είπε «Βύρων σε αφήνω απ` έξω» ή «Θα τα πούμε στον επόμενο γύρο». Τι είπε δηλαδή; Είμαι περίεργος να μάθω.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ο Κώστας Καραμανλής είναι φίλος μου, τον αγαπώ βαθύτατα και ίσως κι εκείνος εμένα. Μου είπε τα κατάλληλα λόγια, έστω παρηγορητικά…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Όπως;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν τα λέω. Έστω αισιόδοξα…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Αυτή η κουβέντα θα μείνει μεταξύ Καραμανλή και Πολύδωρα;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Ένα λεπτό, μου είπε τα κατάλληλα λόγια έστω παρηγορητικά, έστω τίμια, έστω εξομολογητικά, έστω αισιόδοξα που πάντως ήταν πολύ βάλσαμο για εμένα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σας έπεισε;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Φυσικά. Μη πάτε τώρα να εκμαιεύσετε τα μυστικά ή τα προσωπικά. Σας λέω το γενικό συμπέρασμα. Ήταν βάλσαμο. Καθαρά, τίμια και εκ των πραγμάτων ευθύβολα, αποτελεσματικά λόγια.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Εκεί εσείς σταθήκατε.

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Ένα ερώτημα: αν ένα γαλάζιο παιδί εντός ή εκτός εισαγωγικών, ήρθε, θα έρθει, ή έχει έρθει στο Βύρων Πολύδωρα και του πει «βόλεψε με τόσα χρόνια στην απ΄ έξω ήμασταν». Πως απαντά ή πως απάντησε ο Βύρων Πολύδωρας; Πως μιλάει στα γαλάζια παιδιά;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Πρώτα – πρώτα είναι κάτι όταν λέω το δίκιο του, ότι ήταν υπάλληλος στο δημόσιο και δεν έλαβε θέση για διευθυντικό δικαίωμα και ως εκ τούτου επειδή δεν είχε θέση διευθυντικού καθήκοντος, δεν είχε και την προϋπηρεσία ύστερα, την ανάλογη προϋπόθεση για να γίνει Διευθυντής. Του το λέω. Συνέβη μια αδικία εις βάρος σου, εγώ τη συνομολογώ αυτή την αδικία. Κάτι του προσφέρω έτσι. Δεύτερον. Όταν κατοχυρώσω την ισοτιμία του γαλάζιου παιδιού και δεν έχει πλεονέκτημα άνισο και άδικο το άλλο παιδί, πάλι του προσφέρω κάτι. Δεν θέλω να κάνω ζαβολιά εγώ υπέρ του γαλάζιου παιδιού. Θέλω να σταματήσει -και έχει επιτευχθεί αυτό- η αιώνια αδικία επειδή είναι το γαλάζιο παιδί. Η ισοτιμία, η δικαιοσύνη είναι μια απαίτηση κοινωνική η οποία αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά και στα γαλάζια παιδιά.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βέβαια μερικοί λένε ότι δεν κυβερνάει τώρα η Νέα Δημοκρατία αλλά υπάρχει κι ένα ισχυρό κομματικό κράτος. Λένε μερικοί από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπόρεσε η Νέα Δημοκρατία εν πάση περιπτώσει να κάνει αλλαγές σε ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα. Ακούγεται αυτό κ. Πολύδωρα. Εσείς εκτιμάτε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Υπάγεται κι αυτό στον τίτλο της ήπιας πολιτικής. Καλά το πάει η Νέα Δημοκρατία με τις ελάχιστες κοινωνικές αναταράξεις, με τη βαθιά κοινωνική συναίνεση. Εμάς μας δίνει την εμπιστοσύνη της η κοινωνία, μας δίνει την εμπιστοσύνη του ο κόσμος. Θέλω να σας πω καθαρά πολιτικά πάλι παρασπονδείτε άλλα ήταν να πούμε…

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Θα πάμε και στα πολιτικά.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Θέλω να σας πω καθαρά πολιτικά ότι έχουμε την εμπιστοσύνη από την πλατιά κοινωνία, από τον κόσμο τον πολύ και μάλιστα όταν ανανεώνει τις προσδοκίες του σε ένα από τα δυο Κόμματα για το ποιος θα λύσει τα προβλήματα, ανεργία, οικονομική ανάπτυξη, προβλήματα της καθημερινότητας σε εμάς αποθέτουν τις ελπίδες τους.

 

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις όμως άλλα δείχνουν τον τελευταίο καιρό.

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Όχι. Η ποιοτική ανάλυση είναι ακριβώς αυτό που σας λέω για τα επιμέρους θέματα είναι αυτό ακριβώς που σας λέω.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή δεν θα είναι ντέρμπι η μάχη με το ΠΑΣΟΚ;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Καθόλου.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Γιατί;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν κάνει τώρα να λέμε αυτό.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Κάτι άλλο. Ο Καραμανλής είναι κοντά στον κόσμο;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Θέλετε να σας πω μια ανάλυση στην ερώτηση του ντέρμπι; Μακάρι να έχουμε εμείς λύσει τα 90 από τα 100 προβλήματα και ας είναι ντέρμπι. Και αν έχουμε εύκολο παιχνίδι από τα αποδυτήρια παρμένο κι έχουμε λύσει μόνο 5 ή 10 από τα 100 προβλήματα, είναι λάθος, είναι πρόβλημα πολιτικό. Σας λέω: να έχουμε λύσει ένα πακέτο προβλημάτων και ας είναι ντέρμπι. Το ανάποδο με στενοχωρεί: να μην έχουμε λύσει και για κάποιους μαγικούς λόγους να κάνουμε περίπατο. Αυτό είναι πρόβλημα.

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο Βύρων Πολύδωρας όπως προεκλογικά είπε τη γνώμη του, τώρα ως Υπουργός απέναντι στον Καραμανλή ανοίγει την πόρτα να του πει «κοίταξε να δεις Κώστα ή κ. Πρωθυπουργέ, εκεί πονάμε, εκεί χρειάζεται αυτό, εκεί χρειάζεται εκείνο». Το κάνει ο Βύρων Πολύδωρας αυτό;

Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: Δεν είναι ανάγκη να έρθω στη δική σου εικαστική των λέξεων και των τρόπων. Έχω δυο παρατηρήσεις. Πρώτον, το κάνω αλλά δεν θέλω να παριστάνω τον κάτοχο της απόλυτης της εξ αποκαλύψεως αλήθειας. Η πείρα μου και η όποια σοφία μου λέει ότι στις συλλογικές προσπάθειες και στις συλλογικές δουλειές πρέπει να έχεις τρόπο για να περάσεις τη γνώμη σου. Το «bruto» το απώτερο και η γροθιά στο τραπέζι είναι λαϊκές εικόνες, ελάχιστης αξίας. Ο τρόπος μετράει. Με τη βοήθεια του Θεού, εμένα οι εισηγήσεις μου στα συλλογικά όργανα ευδοκιμούν, πιάνουν τόπο. Και δεν είμαι και καθόλου εγωιστής να πιστεύω ότι εγώ φέρω την απόλυτη, την εξ αποκαλύψεως αλήθεια. Η Κυβέρνηση είναι πολύ καλή ομάδα και τώρα που είμαι εγώ και πριν που δεν ήμουν. Σας το λέω εξομολογητικά. Θα σας πω κάτι για να σας αιφνιδιάσω. Ένα περισκόπιο στα γιγνόμενα στην Ευρώπη, αναδεικνύει -άμα κάνεις αυτή την περισκόπηση- ένα πλεονέκτημα για την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή της Ελλάδος. Πηγαίνουμε σε σταθερή, θετική πορεία σε όλα τα θέματα. Να σας πω κάτι που είναι και στην αρμοδιότητά σας στα οικονομικά. Έχουμε την εργασιακή ειρήνη των δυο ετών στην Ελλάδα με τις εργατικές Ενώσεις, δηλαδή τη ΓΣΕΕ και την εργοδοσία. Αυτό είναι πλεονέκτημα πολύτιμο το οποίο δεν υπάρχει στην άλλη Ευρώπη η οποία γρονθοκοπείται Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Ευτυχώς η Γερμανία αναλαμβάνει, παίρνει μπροστά. Η κατάσταση εγώ που κοιτάω την εγκληματικότητα τώρα είναι όαση ακόμη η Ελλάδα και θα την κρατήσουμε ως όαση καθαρή.

 

Μ. ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Γιατί το τελευταίο διάστημα σε πόσους ηλικιωμένους επιτέθηκαν. Περπατήστε στις γειτονιές!

Τελευταίες Αναρτήσεις