ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Αθήνα 18-09-2006
Σήμερα δεν είναι μια μέρα αυταρέσκειας. Είναι μια μέρα ηθικής ικανοποίησης για ολόκληρη την Αστυνομία και για την ελληνική κοινωνία.
Η αντανάκλαση της ηθικής ικανοποίησης έρχεται ως επιβράβευση οφειλόμενη στα πρόσωπα που έδρασαν. Στους πρωταγωνιστές δυο μεγάλων επιτυχιών. Όπως έλεγε και ο Περικλής- μας το μεταφέρει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο- «για τους λαμπρά πράττοντες έργω και δηλούσθαι τας τιμάς».
Αυτό πράττουμε και εμείς ακολουθώντας την παράδοση του ηθικού φέρεσθαι. Αυτό το ηθικό φέρεσθαι είναι η κινητήρια δύναμη της αστυνομίας. Εδώ τα κίνητρα δεν είναι οικονομικά και για το μισθό του αστυφύλακα και για το μισθό του Στρατηγού και για την αμοιβή του επιχειρούντος.
Ας το βροντοφωνάξουμε προς την ελληνική κοινωνία που μας δίνει την αμέριστη συμπαράστασή της ότι όλα τα κίνητρα είναι κίνητρα ηθικής και κίνητρα καθήκοντος.
Έτσι λοιπόν, προς τους επιχειρήσαντες απευθύνω θερμά συγχαρητήρια γιατί ακριβώς απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι της αποστολής, του καθήκοντος και του χρέους και όχι άνθρωποι της αγγαρείας. Η αγγαρεία δεν φέρνει αποτελέσματα. Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας.
Έχω 3 παρατηρήσεις επί του επιτελικού και επιχειρησιακού μέρους. Και ξέρουν πολύ καλά και οι αξιωματικοί, οι πρωταγωνιστές, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρήσαντες άνδρες τι εννοώ. Τρία χαρακτηριστικά διέπουν τις δύο επιχειρήσεις.
Η μεθοδικότητα, η επιστημοσύνη και ο σχεδιασμός. Στύψαμε το μυαλό μας και των Στρατηγών των εμπείρων και των Κλαδαρχών και των αρμοδίων, για να δούμε τι λείπει για τα 16 χρόνια που διέφευγε ο Παλαιοκώστας. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό Ριτζάϊ. Και καταλήξαμε σε έναν σχεδιασμό με την επιστήμη, με την μεθοδικότητα, με το συγκριτικό δίκαιο, με την πείρα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πρώτο λοιπόν, μεθοδικότητα και επαγγελματισμός. Δεύτερον, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω ιδιαιτέρως και να αφιερώσω στους επιχειρήσαντες αξιωματικούς, είναι να μην μείνουμε κολλημένοι στα εργαστήρια του άξιου αδερφού μας Τρυφέρη, αλλά να πάμε στο επιχειρείν. Και αυτό επράξαμε. Το επιχειρείν αποτελεί την ειδοποιό διαφορά στο ύφος και την αντεγκληματική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα.
Το τρίτο χαρακτηριστικό αποδίδει όλη την ευγένεια αυτού του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας αντίστοιχη προς την ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τρίτο στοιχείο είναι η ασφαλής σύλληψη. Ο Αρχηγός, οι Στρατηγοί, ο γενικός και εγώ στις επιτελικές συσκέψεις μας υπογραμμίζουμε το στοιχείο της ασφαλούς ή αβλαβούς σύλληψης. Και για τον συλλαμβανόμενο-καταδιωκόμενο και για τους επιχειρούντες άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κρατήσουμε αυτή την ποιότητα στην καταδίωξη. Ποτέ ο καταδιωκόμενος δεν είναι στα μάτια του επιχειρούντος αξιωματικού και οπλίτη της Ελληνικής Αστυνομίας θήραμα. Είναι ένας παραβάτης του Νόμου. Εμείς είμαστε άνθρωποι του Νόμου, εφαρμόζουμε το επίταγμα, αυτό που επιτάσσει ο Νόμος χωρίς μνησικακία, χωρίς μισαλλοδοξία. Με τέτοια ψυχραιμία και εφάνηκε και στις δύο περιπτώσεις.
Για την αβλαβή σύλληψη και για τον καταδιώκοντα άνθρωπο του Νόμου, λέω θαρρετά, δεν χάθηκε ο κόσμος, θα τον πιάσουμε αύριο, διότι αργά ή γρήγορα ο καταδιωκόμενος, ο παραβάτης, ο εγκληματίας ξέρουμε που είναι το τελικό του πάρκιγκ.
Η λογική των γεγονότων με υποχρεώνει να σας εκφράσω τον απέραντο θαυμασμό μου. Μάλιστα οι δύο επιχειρήσεις αποτελούν μια σύνθεση στο ενεργείν της Αστυνομίας και το λέω αναλυτικά για να έχω μεγαλύτερη κατανόηση από τον πολίτη, συμπολίτη μας της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο επιχειρήσεις αποτελούν μια σύνθεση. Η μια είναι των ειδικών αποστολών και επιχειρήσεων επιχείρηση, αυτή που έγινε από την Ασφάλεια και αναφέρομαι στον Ριτζάι και εκεί τα χαρακτηριστικά είναι ξενύχτια, τα εργαστήρια και ξανά τα εργαστήρια και παρακολουθήσεις και δεν πειράζει που τα ακούνε αυτά και οι επίδοξοι κακοποιοί ή οι καταδιωκόμενοι τώρα για να βεβαιώνονται για την τελική τους μοίρα. Για αυτό τα λέω. Και η δεύτερη επιχείρηση είναι η ασφάλεια της Επαρχιακής, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βοιωτίας.
Έτσι λοιπόν δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα. Επιτελείο, σχεδιασμός, επιστήμη και ύστερα ειδικές δράσεις. Μπορεί να φύγουν τα κομάντα από την Αθήνα και να πάνε στο τελευταίο νησί για να φέρουν την βούληση και την δύναμη του Νόμου. Αλλά και από την άλλη μεριά μπορεί να κάθεται ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης άγρυπνος, με τα όργανα που διαθέτει, τα οποία είναι αξιόμαχα και το απέδειξαν και να φέρει τα αποτελέσματα, να πραγματοποιεί την δημοκρατική νομιμότητα, να επιβάλει την θέληση του Νόμου.
Σας ζητώ να εννοήσετε αυτή τη σύνθεση και των ειδικών αποστολών από το κέντρο, από ειδικές δυνάμεις, από τα ΕΚΑΜ και την Ασφάλεια και την περιφερειακή δράση, από τον Διευθυντή, την κλασική Αστυνομία με την δομή και την ιεραρχία, τα όργανά του, από το Αστυνομικό Τμήμα μέχρι ΟΠΚΕ και Ασφάλειά του. Έτσι είναι η σύνθεση των δράσεων.
Συμπέρασμα. Σας συγχαίρω, είμαστε υπερήφανοι και για τους Αξιωματικούς και για τους οπλίτες, για τη δράση και τα αποτελέσματά τους. Σημειώνω και εγώ, αξιοποιώντας την ειδική παρατήρηση του Αρχηγού, ότι επιτυχίες έρχονται και άλλες. Και έρχονται και άλλες ως προϊόν αυτής της μεθοδικότητας και αυτού του φρονήματος για το επιχειρείν που υπάρχει στην Αστυνομία σήμερα. Ειδική αναφορά κάνω για την τελευταία επιτυχία, μετά από εσάς, την τελευταία επιτυχία Λάρισας και Θεσσαλονίκης για την σύγκρουση και σύλληψη των δύο σοβαρών κακοποιών, ο ένας ο Κατηφίδης είναι κακοποιός σε πρώτο επίπεδο και ο άλλος ο Μακρυγιάννης ο οποίος διαφεύγει, για λίγο θα διαφεύγει.
Οι εκκρεμότητες όλες είναι στο σημειωματάριο και το δικό μου και κάθε λίγο δίνω και ένα αντίγραφο στους Στρατηγούς οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί το έχουν συντάξει το σημειωματάριο των εκκρεμοτήτων πριν από εμένα.
Προσφέρω στους Αξιωματικούς μια απαίτηση, όχι από εμένα, από την ελληνική κοινωνία, να μην έχουμε εγκληματολογικές εκκρεμότητες. Και η απαίτηση, πάντοτε προσθέτω την υποσημείωση, δεν έχει την έννοια της βιασύνης. Απαίτηση μεν, υπομονή και μέθοδος δε.
Και πάλι σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ. Σας συγχαίρω θερμά και για τις δύο επιχειρήσεις και δεν είμαι καθόλου γενναιόδωρος. Σας αποδίδουμε το ελάχιστο προς όσα προσφέρατε.
Σας ευχαριστώ.