ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003
ΩΡΑ: 11:00
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε αμέσως τώρα στη συνέντευξη που ήδη σας έχω προαναγγείλει με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Φλωρίδη. Τον κ. Φλωρίδη ο οποίος δε μιλάει συχνά, αλλά όταν μιλάει κάτι έχει να πει.
Σας εφιστώ την προσοχή σε δύο σημεία από όσα θα ακούσετε στη συνέχεια. Κατ αρχήν τη ρητή δήλωση του Υπουργού ότι μετά από κάθε περίεργο δημοσίευμα που βλέπει το φως της δημοσιότητας, κάποιοι ζητούν ραντεβού από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για να συζητήσουν μαζί του πώς θα γίνει καλύτερα η φύλαξη στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακόμα, ο τρόπος με τον οποίο μιλάει κατηγορηματικά, για το ποιος θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Να ακούσουμε τη συνέντευξη και θα το σχολιάσουμε μετά.
Κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και λογικό είναι αυτό, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και από το «ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ» για το θέμα της ασφάλειας και βεβαίως είναι ένα θέμα για το οποίο τις τελευταίες μέρες έχουμε ακούσει πολλά. Τελικά ελέγχεται η κατάσταση ή οι επιθέσεις κάτω από τη μέση θα συνεχιστούν;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή ελέγχεται απολύτως. Τώρα το αν έχουμε επιθέσεις ή όχι αυτό είναι θέμα κάποιων άλλων, που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε εμείς τη συμπεριφορά τους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι καταρτίζεται ένα σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από τις πιο καλές υπηρεσίες ασφάλειας του κόσμου και όταν το λέω αυτό, γιατί είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Αν αυτό το σχέδιο ασφάλειας μπορεί να το κρίνει κάποιος ως κακό ή ανεπαρκές, αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές υπηρεσίες, μαζί με τους καλύτερους εκπροσώπους των 7 πιο δυνατών χωρών, είναι απολύτως ανίκανοι να κάνουν αυτή τη διασφάλιση.
Γιατί σε μισή ώρα από τώρα που μιλάμε θα ξεκινήσει μια ακόμα συνάντηση, με την προεδρία τη δική μου, ανάμεσα στη Δ/νση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας και τους εκπροσώπους από τις 7 χώρες, τους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφάλειας από τις 7 χώρες για να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται το σχέδιο και τι πρέπει να προσέξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε κάποια ερμηνεία, πέρα από αυτό το οποίο έχει ακουστεί, ή αρκεί αυτό για να εξηγήσει το τι συμβαίνει, το ότι είναι τεράστια τα οικονομικά συμφέροντα και γι αυτό οι πιέσεις και το κλίμα που δημιουργείται.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκτός από αθλητικό γεγονός, έχουμε πει πολλές φορές και το γνωρίζουμε όλοι πια, το γνωρίζει και όλος ο κόσμος, ότι είναι και ένα τεράστιο οικονομικό μέγεθος.
Είναι λογικό ότι σε κάθε παράμετρο των Αγώνων, υπάρχει ένα οικονομικό αντικείμενο και γύρω από αυτό συνωστίζονται διάφορα συμφέροντα, τα οποία προσπαθούν να πάρουν μια θέση.
Βέβαια στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πάρα πολλά ζητήματα έχουν πάρει το δρόμο τους, όσον αφορά τις αναθέσεις των έργων, τις προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο και θα έλεγε κανείς ότι οι όποιες πιέσεις διαφόρων επιθυμούν να αναλάβουν έργα ή προμήθειες, είναι λογικό να μειώνονται.
Αλλά πρέπει να σας πω κάτι. Συνήθως, κάθε φορά που έχουμε ένα δημοσίευμα σε μια χώρα του κόσμου, που λέει κάτι για την ασφάλεια ή οτιδήποτε άλλο, μετά από λίγες μέρες κάποιοι εμφανίζονται εδώ και ζητούν να μας δουν, για να μας προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες, ότι κάτι έχετε εκεί, μήπως μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι, ή μπορούμε να κάνουμε κάτι μας λένε συνήθως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εθνικότητας είναι αυτοί που σας ζητάνε;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι ποικίλλων εθνικοτήτων πρέπει να σας πω, αλλά βέβαια τα μεγάλα συμφέροντα ξέρετε πού εδρεύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λίγο μακριά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι, αλλά σας λέω από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη χώρα, πάντα κάποιος νομίζει ότι μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι και ότι εμείς εδώ μπορεί να τρώμε κουτόχορτο ή να μην καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ένα δημοσίευμα και τι συμβαίνει κυρίως μετά το δημοσίευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αίτημα για ραντεβού.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς, το οποίο είναι συγκεκριμένο πια, δηλαδή είναι τόσο φανερά τα πράγματα, πώς να σας πω. Δηλαδή μας λένε δώστε μας εμάς να διαχειριστούμε το ζήτημα της επικοινωνίας και της ασφάλειας και κάνετε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τη δείξετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να την κάνετε λίγο καλύτερη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τη δείξετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη θέλω να σας ρωτήσω το εξής φοβάστε ότι μπορεί να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ένα σχέδιο ασφάλειας τι είναι; Είναι η εξέταση όλων των πιθανών κινδύνων, δηλαδή όλων των πιθανών απειλών. Είναι ένα γεγονός παγκόσμιο, άρα είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι εδώ μπορεί να συμβούν τα πάντα και ειδικά σε μια περίοδο ταραγμένη, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Αρα αυτοί που σχεδιάζουν, αυτή τη στιγμή και είναι σας είπα από ποιες χώρες, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστραλία και το Ισραήλ, από αυτές τις χώρες είναι οι άνθρωποι της ασφάλειας εδώ μαζί μας, βάζουν κάτω και λένε ότι πιθανόν να δεχτούμε απειλές από 100 περιπτώσεις ή 1.000.
Αρα χρειαζόμαστε 100 ή 1.000 σχέδια αντίδρασης. Αρα το σχέδιο είναι καλό ή κακό στο βαθμό που έχει εντοπίσει όλες τις πιθανές απειλές ή δεν τις έχει εντοπίσει.
Εμείς θεωρούμε ότι όλες οι πιθανές, ακόμα και οι πιο απίθανες, οι πιο απίστευτες απειλές, είναι κάτι ως μια πιθανότητα. Δεν μπορείς να κάνεις σχέδιο ασφάλειας και να πεις ότι δε θα γίνει κάτι. Πώς το ξέρεις ότι δε θα γίνει κάτι;
Αρα λοιπόν παίρνουμε τα μέτρα μας για κάθε τι το ενδεχόμενο ή και το απίθανο. Αυτό είναι το σχέδιο ασφάλειας, το οποίο καταρτίζουμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως είναι ένα κολοσσιαίο έργο, αν κανείς πάρει υπόψη του τις ασύμμετρες απειλές πλέον και όλες αυτές τις μη υπολογίσιμες παραμέτρους.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς και αυτό μας μεταφέρουν εμάς εδώ ως μια εμπειρία και η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να σας πω και γενικά οι υπηρεσίες ασφάλειας, προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή μια μεγάλη τεχνογνωσία. Επειδή έχουν συμβεί αυτά τα γεγονότα στον κόσμο και οι ξένες υπηρεσίες έχουν να μας πουν πράγματα, που επειδή εμείς δεν τα γνωρίζουμε, δεν έχουν συμβεί στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μια ανάλογη εμπειρία, αυτή τη στιγμή προσλαμβάνουμε και μια πολύ σημαντική εμπειρία.
Από την άλλη διαθέτουμε ένα υψηλής ποιότητας προσωπικό, το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει, να καταλάβει αυτά τα πράγματα, να πει τις δικές του ιδέες και έτσι να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ασφάλειας, το οποίο δεν είναι μόνο δικό μας, δεν είναι μυστικό.
Οι 7 αυτοί ξέρουν ακριβώς ποιο είναι το σχέδιο, αφού μαζί το φτιάχνουμε. Το γεγονός δεν είναι μόνο ελληνικό. Απλώς η Ελλάδα έχει αναλάβει για λογαριασμό του κόσμου να προστατέψει χιλιάδες ανθρώπους που θα έρθουν εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι ορισμένες αποστολές, από τώρα ζητούν ειδικά μέτρα, τα γνωρίζετε αυτά, υπάρχουν κάποιες εθνικές ομάδες, οι οποίες λένε ότι οι δικοί μας αθλητές θα πρέπει να πάνε εκεί, να φυλάσσονται έτσι, αφού είναι γνώστες του σχεδίου το οποίο υπάρχει, τι εξυπηρετεί αυτό;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλους, είναι το εξής. Ότι υπεύθυνες αρχές για την τήρηση του σχεδίου ασφάλειας, είναι αποκλειστικά οι ελληνικές. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακεί καμία ξένη δύναμη στο σχέδιο ασφάλειας, σε καμία περίπτωση, δε γίνεται αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο επιχειρησιακό κομμάτι.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να σας πω γιατί δε γίνεται, γιατί πείτε ότι ένα λεωφορείο μεταφέρει αθλητές και ένας είναι επάνω, ένας συνοδός άγνωστος στους Έλληνες αστυνομικούς οι οποίοι είναι εκεί.
Αν αυτοί καταλάβουν ότι αυτός έχει όπλο, εκεί θα γίνει σφαγή. Σας το λέω έντονα, για να καταλάβουμε. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξουν ξένοι εδώ, με την έννοια της υλοποίησης του σχεδίου ασφάλειας.
Συνοδοί, κάθε αποστολή μπορεί να φέρει όσους συνοδούς θέλει, αλλά αυτοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φέρουν όπλα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εμπλακούν στο σχέδιο ασφάλειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμμέσως αλλά σαφώς μας λέτε ότι πιέζουν κάποιοι να έχουν επιχειρησιακή συμμετοχή και να έχουν ρόλο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ δε σας το λέω αυτό, μπορεί να σκέφτονται ό,τι θέλουν μερικοί, αλλά εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους ότι αυτό να το ξεχάσουν, δεν υπάρχει περίπτωση και δεν υπάρχει περίπτωση για λόγους ασφαλείας, όχι για τίποτα άλλο.
Δηλαδή το σχέδιο θα έχει πρόβλημα, αν έχουμε εμπλοκές περίεργες, γι αυτό το αποκλείσαμε κατηγορηματικά στον καθένα και τους είπαμε αυτά να τα ξεχάσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε εμείς κάτι τέτοιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φλωρίδη, μετά την τελευταία βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, υπήρξαν καινούριες πιέσεις;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση, δεν εντάθηκε κάτι, δηλαδή δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό. Απλώς πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις οι ξένοι ζητούν μια εκτίμηση περί του τι μπορεί να είναι αυτό, λογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε εσείς την αίσθηση ή την εκτίμηση ότι αυτή η βομβιστική επίθεση είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο παραπέμπει σε κάτι άλλο ή όχι;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή η βομβιστική επίθεση αναλύθηκε επαρκώς αυτό το διάστημα από τα μέσα. Θα έλεγα ότι μετά τις εξελίξεις που είχαμε στο μέτωπο της εγχώριας τρομοκρατίας, η εγχώρια τρομοκρατία έχει χτυπηθεί αποτελεσματικά όσον αφορά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.
Αλλά αυτό που έχει συμβεί και στις άλλες περιπτώσεις των άλλων χωρών, όταν εξαρθρώθηκαν μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες, κάποιες δευτερεύουσες ή τριτεύουσες περιφερειακές ενέργειες υπήρξαν γιατί κάποιοι ήθελαν να δείξουν κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δηλαδή κύκνειο άσμα και όχι προάγγελος.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μου είχε πει μια μέρα, κάποιοι μου θυμίζουν τον τίτλο από ένα έργο ότι «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», κάπως έτσι δηλαδή θα έλεγα ότι είναι, δεν είναι κάτι που η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να το θεωρήσει ότι είναι σοβαρό ή ότι μπορεί να συνδέεται με κάποια επιχειρησιακή δυνατότητα τέτοια, που να μας κάνει να ανησυχούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ κ Υπουργέ.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ