Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΑιλιανός ΑρχείοΑιλιανός 200614-06-2006: Ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σε Ημερίδα με θέμα «Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την απειλή...

14-06-2006: Ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σε Ημερίδα με θέμα «Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την απειλή της τρομοκρατίας;»

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι στην ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Επικοινωνίας LEADERSHIP. Θα ήθελα κατ` αρχάς, να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Υπουργού Δημόσιας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα. Επίσης θα ήθελα, να δεχθείτε τις ευχαριστίες μου για την ευγενική σας πρωτοβουλία να με προσκαλέσετε, και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας. Θεωρώ το θέμα που έχετε επιλέξει ως πολύ επίκαιρο, και ελπίζω τα πορίσματα να συμβάλλουν στον συνολικό υπάρχοντα προβληματισμό.
 
Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί σταθμό, δυστυχώς, στην ιστορία της διεθνούς τρομοκρατίας. Η μετά την 11/9 περίοδος έχει την σφραγίδα του τραγικού αυτού κτυπήματος. Ακολούθησαν και άλλα κτυπήματα, στην Μαδρίτη, το Ριάντ, το Μπαλί, την Μόσχα, το Λονδίνο, και αλλού. Μαζί με την ευρύτερη έννοια της παγκοσμιοποιήσεως, αυτή χαρακτηρίζει πλέον και την τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες κινούνται πλέον σε όλο το μήκος και πλάτος του πλανήτη. Σε άλλα κράτη εκπαιδεύονται, σε άλλα σχεδιάζουν, σε τρίτα αποκτούν υποδομές και σε άλλα , τελικά, υλοποιούν τα σχέδιά τους.
 
Η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί την πλέον αντιπροσωπευτική απειλή για την διεθνή ασφάλεια καθώς ευθύνονται για μια σειρά βίαιων περιστατικών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, με πρωτοβουλία δική τους. Τα περιστατικά αυτά εκδηλώνονται σε στόχους χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και αδιακρίτως δυνητικών αθώων και ανυποψίαστων  θυμάτων. Έτσι, το σημερινό διεθνές περιβάλλον, λόγω της τρομοκρατίας, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, ρευστότητας και μια σειρά απρόβλεπτων απειλών, με αρκετές εστίες έντασης να παραμένουν ανοικτές.
 
Οι τρομοκρατικές δραστηριότητες διαμορφώνουν μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Πρόκειται για σύγχρονες μορφές απειλών, γνωστές και ως «ασύμμετρες» απειλές που διαταράσσουν απρόκλητα την ομαλότητα της ζωής, της δράσης των συγχρόνων κοινωνιών, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η εξασφάλιση λοιπόν, ενός σταθερού περιβάλλοντος ασφάλειας αποτελεί και παραμένει σήμερα πρωταρχικό καθήκον για τα κράτη και βασική προϋπόθεση για την σταθερότητα  στην ανάπτυξή τους.
 
Η νέα αυτή απειλή – που συναρθρώνεται συχνά με το ευρύτερο οργανωμένο έγκλημα – έχει συσπειρώσει όλα τα κράτη. Η πρόκληση είναι πολύ σημαντική, γιατί θίγει πολλά και καίρια αγαθά. Δεν είναι μία πρόκληση που απευθύνεται σε μεμονωμένα κράτη ή κοινωνίες. Αποτελεί μια πληγή που αγγίζει την διεθνή κοινότητα στο σύνολό της. Είναι φυσικό, λοιπόν, η προσπάθεια καταπολεμήσεως της τρομοκρατίας να αφορά σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες. Παρ` όλο ότι η τρομοκρατία μπορεί να χαρακτηρισθεί εσωτερική ή εξωτερική, η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί και από τις δύο. Και το ζητούμενο είναι το αίσθημα ασφαλείας του πολίτη.
 
Η διεθνής αυτή πρόκληση δεν αντιμετωπίζεται από εθνικά μόνον μέσα. Η διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία αποτελεί την βασική αρχή. Υπάρχουν οι διεθνείς συμβάσεις τις οποίες, η Ελλάς έχει υπογράψει και κυρώσει. Υπάρχει η διμερής συνεργασία η οποία και αυτή έχει λάβει εντατικούς ρυθμούς με εμφανή αποτελέσματα. Σε όλο αυτό το δίκτυο συνεργασίας, τα σύγχρονα τεχνικά μέσα αποτελούν καίριο όπλο.
 
Η χώρα μας, με γνώμονα την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών, την ηυξημένη ευθύνη της έναντι της διεθνούς κοινότητας και σεβόμενη τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμμετέχει ενεργά στις συντονισμένες προσπάθειες των αρμοδίων φορέων, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, στην διαμόρφωση κοινών πολιτικών εντός της Ε.Ε. και συνεισφέρει ισότιμα στην διεθνή εκστρατεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τρομοκρατικής γενικευμένης απειλής.  Θα ήθελα να προσθέσω ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε έχει ενδυναμωθεί σημαντικά, τόσο ώστε να αντιμετωπίζεται η κοινοτικοποίησή της. Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, όπως γνωρίζετε, κληθήκαμε και διοργανώσαμε τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους πρώτους μετά την 11/9, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Η επιτυχία μας υπήρξε αποτέλεσμα και αυτό της αναγκαίας διεθνούς συνεργασίας.
 
Στην χώρα μας, η πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας έχει διαμορφωθεί και στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, τόσο σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διεθνών πρωτοβουλιών και συνεργασιών, πάντα με σεβασμό και προσήλωση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών. Η αντίδρασή μας στο φαινόμενο της τρομοκρατίας πρέπει ασφαλώς να είναι δραστική και αποτελεσματική, χωρίς όμως να υπονομεύονται και να υποπίπτουμε σε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Σήμερα, μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάς διαθέτει ένα αποτελεσματικό  μοντέλο ασφάλειας, που περιλαμβάνει :
 
  •   ολοκληρωμένο και δοκιμασμένο σχέδιο εσωτερικής ασφάλειας 
  •   εξελιγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία
  •   έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό
  •   σχέδιο επικοινωνιακής διαχείρισης
  •    σύγχρονες δομές, θεσμούς και διαδικασίες.
Η Ελλάς, με ένα ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα, υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ισχύ στην Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ευρω-ατλαντικών δομών, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες για την προστασία της κοινωνίας από την τρομοκρατία.
 
Όμως, η προστασία της δικής μας κοινωνίας, του δικού μας χώρου δεν αρκεί. Η προάσπιση του ευρύτερου γεωγραφικού περίγυρού μας, είναι και αυτή καίριας σημασίας. Μία τρομοκρατική ενέργεια στην περιοχή μας μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες και για την δική μας χώρα. Αυτή είναι μια άλλη παράμετρος της κοινότητος των συμφερόντων για την εξολόθρευση του σύγχρονου αυτού κακού. Γι` αυτό η χώρα μας διαδραματίζει ένα στρατηγικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ν/Α Ευρώπης και της Μεσογείου ευρύτερα. Σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, είναι πρωταρχικό όλοι μαζί να συμβάλουμε στην εδραίωση της σταθερότητος.
 
Η προληπτική ή κατασταλτική πολιτική, για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, αποτελεί, ασφαλώς, μια βασική διάσταση του ζητήματος. Όμως, υπάρχει μια άλλη πολιτική, πιο αποτελεσματική αν και πλέον μακρόπνοη, η οποία, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτή η πολιτική είναι η κατανόηση και εν συνεχεία η εξουδετέρωση των γενεσιουργών αιτίων της τρομοκρατίας. Δεν είναι απλό το εγχείρημα. Αλλά είναι αυτό που προσιδιάζει στις αξίες μας, στον πολιτισμό μας. Ελπίζω, να μην είναι ουτοπικό.
 
Κυρίες και Κύριοι
 
Η Ελλάς έχει ενταχθεί στην συνολική προσπάθεια και την αναγκαία συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και για την εδραίωση της δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός απαιτεί συνεχή εγρήγορση και συντονισμένες ενέργειες για να επιτύχει. Η πρόκληση συνεχίζει να είναι ζωτικής σημασίας, εφ` όσον η τρομοκρατία ναρκοθετεί τις βάσεις της κοινωνίας μας. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμφωνήσουμε και να συνεργασθούμε αταλάντευτα σε μια διπλωματία της ασφάλειας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί δραστικά η σύγχρονη αυτή απειλή για τον πολιτισμό μας, την παγκόσμια ειρήνη, την διεθνή σταθερότητα και, εν τέλει, την εσωτερική ασφάλεια της χώρας μας.
 
Σας ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις