Σα 8 Φεβρουαρίου 25
ΑρχικήΑρχείοΦλωρίδης Αρχείο13-11-2003: Συνέντευξη Γεωργίου Φλωρίδη Υπουργού Δημοσίας Τάξης στο "FLASH 96,0"

13-11-2003: Συνέντευξη Γεωργίου Φλωρίδη Υπουργού Δημοσίας Τάξης στο “FLASH 96,0”

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ YΠΟΥΡΓΟΥ 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε την Τροχαία από εδώ και στο εξής οι μικρές τουλάχιστον συγκεντρώσεις να απομονώνονται στα πεζοδρόμια και θα ήθελα αυτό να το συζητήσω με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Γιώργο Φλωρίδη που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δυνατό να έχουμε απόδοση σ` ένα τέτοιο μέτρο; Το πολύ – πολύ να έχουμε κυνηγητό στους δρόμους με μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και τα ΜΑΤ.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ ζήτησα από την Αστυνομία να ξεκινήσει πρώτα από τον εαυτό της. Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι -με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν και είναι καταγεγραμμένες εδώ και αρκετά χρόνια από τις πορείες τις ίδιες, από τον αριθμό των συγκεντρωμένων- παρατηρείται το φαινόμενο ότι πάρα πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις ή τις διαδηλώσεις ή τις διαμαρτυρίες είτε οτιδήποτε άλλο, συγκεντρώνουν ένα σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων. Εκεί επειδή την υπόθεση αυτή τη βίωσα 5 χρόνια υπηρετώντας στα Υπουργεία που έχουν τα κτίριά τους στο κέντρο, δηλαδή στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, διαπίστωνα πολλές φορές όπως και όλοι οι πολίτες, ότι μια μικρή συγκέντρωση σ` ένα χώρο ο οποίος δεν επηρεάζει την κυκλοφορία, οδηγούσε στο να κλείσει όλο το κέντρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κ. Φλωρίδη είναι γνωστό, έχει σχολιαστεί και είναι και βάσιμος όλος ο προβληματισμός. Το ερώτημά μου είναι αν αυτό μπορεί να γίνει με μέτρα τέτοιου τύπου. Δηλαδή τι θα κάνετε;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όταν ζήτησα εγώ από την Αστυνομία να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας για να το πω έτσι, ζήτησα τα μέτρα που παίρνει η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν, να λαμβάνονται μ` ένα τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο χρόνο, που να μην ασφυκτιά το κέντρο για πολλές ώρες άσκοπα. Διότι πολλές φορές έχουμε το φαινόμενο να κλείνεται όλο το κέντρο για μια διαδήλωση π.χ. στα Προπύλαια και ενώ οι διαδηλωτές δεν εμποδίζουν κανένα δρόμο, ταυτόχρονα υπάρχει ένας αποκλεισμός της κυκλοφορίας, ώρες πριν και ώρες μετά. Aρα ας ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας -τους είπα- για να οργανωθούμε καλύτερα σε σχέση με τον χρόνο. Γιατί και μόνο το να κερδίσουμε μια – δυο – τρεις ώρες κυκλοφορίας στο κέντρο που άσκοπα πολλές φορές το αποκλείουμε, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος.  Το δεύτερο που ζήτησα και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, έχει σχέση με μια φράση του Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία μάλιστα είχε λεχθεί την περίοδο εκείνη των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων: «Όταν οι διαδηλωτές είναι λίγοι διαδηλώνουν επί του πεζοδρομίου». Θέλω να πω με αυτό ότι δεν ξεκινά κανείς με στόχο να αποτρέψει ή να παρεμποδίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν την άποψή τους για οποιοδήποτε θέμα. Αλλά ξεκινά από την άποψη που λέει ότι 150 άνθρωποι που θέλουν να διαδηλώσουν δεν είναι λογικό να ταλαιπωρούν κυριολεκτικά και άγρια 150.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, είναι λογικό και εύλογο κι έχει συζητηθεί έχει σχολιαστεί. Το δικό μου ερώτημα είναι άλλο: αυτή τη στιγμή εσείς απειλείτε να τους πάτε στα πεζοδρόμια και απειλείτε και με Εισαγγελέα. Έχει απόδοση ένα τέτοιο μέτρο; Ποτέ δεν είχε.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν απειλούμε. Αυτό το οποίο όλοι οφείλουμε να κάνουμε και η Αστυνομία βεβαίως, είναι να συνεννοηθεί μαζί τους και όταν είναι μικρός ο αριθμός να τους οδηγήσει είτε στο ένα ρεύμα, είτε στο πεζοδρόμιο. Αλλά ας πούμε καλύτερα στο ένα ρεύμα του κέντρου, γιατί στο κέντρο έχουμε πολλά ρεύματα κυκλοφορίας. Με αυτή την έννοια ο στόχος είναι από τη μια πλευρά να μην θεωρηθεί ότι εδώ επιχειρούμε να θίξουμε δικαιώματα των πολιτών να διαμαρτύρονται μέσα στα νόμιμα πλαίσια φυσικά και από την άλλη μεριά να προστατέψουμε το δικαίωμα των πολλαπλάσιων πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα που και αυτό το δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εδώ πέρασαν 70 μοτοσικλετιστές όπως πέρασαν, μπροστά από το σπίτι του Πρωθυπουργού και υπάρχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα, φαντάζομαι. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς με αστυνομικά μέτρα πόσοι από εδώ πόσοι από εκεί. Σας ξέφυγαν. Έφυγαν 70 μοτοσικλετιστές μπροστά από το σπίτι του Πρωθυπουργού. Είναι δυνατό;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Λέτε ότι πέρασαν μοτοσικλετιστές μπροστά από το σπίτι του Πρωθυπουργού, πέρασαν από ένα δρόμο στον οποίο βρίσκεται και το σπίτι του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός όπως ξέρετε έχει διαλέξει να μένει εκεί που έμενε και πριν και βεβαίως υπάρχουν μέτρα προστασίας για να μην συμβαίνουν πράγματα δύσκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέβησαν χτες.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τι συνέβη; Συνέβη μια διέλευση κάποιων μηχανών. Ωραία. Πέρασαν κάποιοι με τα μηχανάκια μπροστά από το δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαδηλωτές ήταν.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ο δρόμος όμως είναι στην κυκλοφορία και δεν είναι αποκλεισμένος ο δρόμος αυτός. Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να μεγιστοποιούμε ένα ζήτημα που έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπήρξε μια διέλευση κάποιων μηχανών. Το πρόβλημα θα ήταν αν είχαμε μια ενέργεια η οποία είχε χαρακτηριστικά παρανομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα πρόβλημα χτες; Θα πρέπει αυτό να το ερευνήσετε λίγο να δείτε ευθύνες ενδεχομένως; Εντάξει, το σπίτι του Πρωθυπουργού είναι, δεν είναι οποιοδήποτε.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Βεβαίως και με αυτή την έννοια υπάρχουν μέτρα παντού και είναι σωστό να υπάρχουν. Μέτρα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν και στους Πολιτικούς Αρχηγούς και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι. Από την άλλη μεριά πάντα υπάρχουν τα όρια τα οποία πρέπει να διακρίνουμε την ελεύθερη δυνατότητα των πολιτών να κυκλοφορούν και βεβαίως και την προστασία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως υπάρχει ένα θέμα έστω μικρό ή μεγάλο, για το γεγονός ότι πέρασαν διαδηλωτές έτσι όπως πέρασαν από το σπίτι του Πρωθυπουργού; Θα γίνει κάποια έρευνα από εσάς; Θα ζητήσετε κάποιες εξηγήσεις ή νομίζετε ότι δεν έγινε τίποτα;

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι που χρειάζεται μια έρευνα σε βάθος για να δούμε τι έχει συμβεί εκεί. Αυτό που έχει συμβεί είναι γνωστό και είναι πάρα πολύ απλό.  Απλώς δεν πρέπει να του δίνουμε διαστάσεις που δεν έχει. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Εν πάση περιπτώσει μπορεί να υπάρχουν κι άλλες εκτιμήσεις διαφορετικές. Για να επανέλθουμε στο κύριο θέμα που συζητάμε. Η προσπάθεια είναι να κερδίσουμε χρόνο, να κερδίσουμε ώρες, να κερδίσουμε μέρες από μια απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της Αθήνας όταν έχουμε διαδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό αριθμό. Έχετε δίκιο που λέτε ότι όλα αυτά δεν είναι ζήτημα αστυνομικών μέτρων μόνο, είναι όμως ζήτημα και αστυνομικών μέτρων. Κυρίως όμως είναι ζήτημα αυτών οι οποίοι έχουν την ευθύνη της εκδήλωσης να μπορούν να καταλάβουν ότι τα αιτήματά τους μπορούν να διατυπωθούν εξ ίσου άνετα και ελεύθερα με την πορεία τους, αλλά χωρίς να παρεμποδίζουν τους άλλους συμπολίτες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμφωνήσουμε ότι αυτά που λέτε είναι πολύ μακριά από το ύφος του κειμένου που ζητά από την Τροχαία να πάρει μέτρα.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η Τροχαία οφείλει να παίρνει μέτρα τα οποία είναι κοντά στην πραγματικότητα. Έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές ότι η ανακοίνωση μιας διαδήλωσης αυτομάτως οδηγεί στον αποκλεισμό του κέντρου. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι σωστό και πρέπει να επαναξιολογηθεί. Γι? αυτό εγώ είπα ότι η Αστυνομία πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό της, να ξεκινήσει δηλαδή από το πώς η ίδια διαχειρίζεται τις υποθέσεις αυτές στο κέντρο. Εάν μπορούμε να γλιτώσουμε τρεις και τέσσερις ώρες που άσκοπα κλείνεται το κέντρο, ας τις γλιτώσουμε. Γιατί είναι μεγάλο ζήτημα κάποιοι άνθρωποι που είναι αποκλεισμένοι επί τρεις ώρες να μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς πρόβλημα αυτές τις ώρες. Αυτό είναι το πρώτο. Γι` αυτό εγώ εκφράζω μια αντίθετη άποψη σε σχέση με αυτό που λέγεται ότι το ζήτημα δεν είναι αστυνομικό. Σαφώς δεν είναι μόνο αστυνομικό. Αλλά πολλές φορές και η Αστυνομία, ή οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν είναι αστυνομικό αν αναφέρεστε στο δικό μου πρόλογο κ. Υπουργέ. Είναι αστυνομικό το θέμα. Το ζητούμενο και το μεγάλο πρόβλημα είναι το εξής: μήπως μια τέτοια κίνηση αντί να φέρει θετικό αποτέλεσμα, φέρει αρνητικό. Μήπως δηλαδή έχουμε κυνηγητό στους δρόμους μικρές ομάδες διαδηλωτών με τα ΜΑΤ και κομφούζιο θα έχουμε και προβλήματα θα έχουμε και ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα έχουμε.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος στόχος. Αν φτάσουμε σε αυτό πρόκειται για τραγέλαφο και επιδίωξή μας δεν είναι τώρα να δημιουργήσουμε τέτοια προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας. Επιδίωξή μας είναι  μ΄ένα τρόπο ομαλό, απόλυτα νόμιμο και απόλυτα σωστό και λογικό να μπορούμε να περιορίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τους χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ούτε τα κυνηγητά είναι στο μυαλό μας, ούτε τα επεισόδια ούτε τίποτε. Διότι τότε θα γίνουν τα πράγματα πάρα πολύ χειρότερα. Αλλά σας είπα ότι το πρόβλημα είναι αστυνομικό κατά το μέρος που αφορά τον τρόπο που η Αστυνομία σχεδιάζει τις επιχειρήσεις της και βεβαίως είναι και κοινωνικό με την έννοια ότι αυτοί οι οποίοι διαδηλώνουν πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι όσο δίκιο να έχουν, δεν μπορούν αυτό το δίκιο να το ασκούν σε βάρος χιλιάδων συνανθρώπων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε αυτό να συμφωνήσω κ. Υπουργέ και να αναλογιστούν ότι όταν διεκδικούν, όταν διαδηλώνουν διεκδικούν και τη συμπάθεια των πολιτών και μερικές φορές όχι μόνο δεν εισπράττουν συμπάθεια, αλλά εισπράττουν και οργή. Όλα αυτά είναι μέσα στην κουβέντα αυτή.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Βλέπετε όμως ότι αυτό, παρά το γεγονός ότι λέγεται χρόνια, δεν έχει οδηγήσει σε αυτόν τον αυτοπεριορισμό. Πρέπει εδώ τα πράγματα να αποκατασταθούν μ΄ ένα τρόπο που μπορεί να γίνει. Όταν υπάρχουν πολλοί διαδηλωτές βεβαίως και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν, σαφώς να καταλάβουν το δρόμο. Οι διαδηλώσεις δεν απαγορεύονται στην Ελλάδα. Ίσα – ίσα! Αλλά επαναλαμβάνω ότι όταν έχουμε περίπου το 40% ή το 50% των διαδηλώσεων με, έως 150 ανθρώπους, πείτε μου εσείς γιατί ο κόσμος της Αθήνας πρέπει να χάνει το μισό χρόνο από την καθημερινή του δραστηριότητα, επειδή κάποιοι αποφάσισαν με το έτσι θέλω κυριολεκτικά να κλείσουν τους δρόμους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πραγματικά δεν έχω να σας πω τίποτα, δεν έχω απάντηση, δηλαδή είναι βάσιμο το επιχείρημά σας.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι ένα πρόβλημα που αξίζει κανείς να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει και ό,τι κερδίσει, θα είναι κέρδος για τους πολίτες. Εδώ, δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτό θα το λύσουμε δια μαγείας ή θα το λύσουμε συνολικά, αλλά αν κερδίσουμε το μισό χαμένο χρόνο των Αθηναίων, νομίζω ότι θα έχουμε κερδίσει πολλά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ. Γεια σας.

Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Γεια σας.

Τελευταίες Αναρτήσεις