ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουμε κοντά μας τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Γιώργο Φλωρίδη. Καλή σας ημέρα κύριε υπουργέ. Και φυσικά τους φίλους, τους πολιτικούς συντάκτες μας τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο. Κύριε υπουργέ, το πρώτο θέμα της επικαιρότητας, άμεσο, πιεστικό, επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης χθες το βράδυ παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα η Ζωγράφου, εκεί στο υποκατάστημα της CITIBANK.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι ένα γεγονός το οποίο αξιολογείται. Υπάρχουν ευρήματα. Είναι στα εργαστήρια. Η αστυνομία αυτή τη στιγμή διαμορφώνει τις εκτιμήσεις της για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια κάτι. Αυτή τη στιγμή θέλω να παραμείνουμε εδώ.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στο συγκεκριμένο περιστατικό λέτε.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ναι, για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά παρόλα αυτά κύριε υπουργέ αν μπορείτε να μας πείτε, ξέρω ότι ορισμένες πληροφορίες δεν πρόκειται να τις δώσετε δημοσίως, φοβάστε όμως εσείς πολιτικά ότι μπορεί να επανεμφανιστεί μια οργάνωση παρόμοια μ? αυτή της «17Ν» και να προχωρήσει ακόμα και σε φόνους πολιτών.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η εκτίμηση που έχει η αστυνομία και έχουμε όλοι μας, είναι ότι η εγχώρια τρομοκρατία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την εξάρθρωση της «17Ν» και του «ΕΛΑ». Θεωρούμε ότι τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί απολύτως στο χώρο αυτό. Τώρα, οι εκτιμήσεις είχαν ανακοινωθεί από καιρό και λένε ότι ενδεχομένως κάποια υπόλοιπα, κάποιες περιφερειακές δυνάμεις ή οτιδήποτε άλλο να υφίστανται, χωρίς όμως καμία αξιόλογη επιχειρησιακή δυνατότητα.
Ταυτόχρονα είχε επισημανθεί και το επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά, ότι ο αγώνας απέναντι στην τρομοκρατία δεν είναι κάτι που σταματά κάποια στιγμή, διότι τέτοια φαινόμενα μπορούν να εμφανιστούν ή εμφανίζονται σε όλες τις χώρες κατά καιρούς.
Βλέπετε στην Ιταλία μετά την εξάρθρωση των «Ερυθρών Ταξιαρχών» είχαμε μια επανεμφάνιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε εκτίμηση για κάτι τέτοιο, αλλά απλώς έχουμε το νου μας να μην ξανασυμβεί.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει έρευνα, παρακολουθούνται, υπάρχει πληροφόρηση γι? αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να είναι νοσταλγοί συμπαθείς προς την «17Ν», να συμπαθούν την «17Ν»;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι τα πράγματα είναι αρκετά εντοπισμένα απ? όλες τις έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και για να το πω πιο απλά έχουν γνώση οι φύλακες.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, αλλά προ ημερών είχαμε, ουσιαστικά κόντεψε να καεί η οικογένεια του Γιώργου Βουλγαράκη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας απ? τα γκαζάκια που έριξαν. Χθες είχαμε αυτό το περιστατικό με την οργάνωση Χρήστος Κασσίμης.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτά αξιολογούνται ως περιστατικά που αξίζει κανείς να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους, όμως δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας όπως την βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θέλω να επισημάνω αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέτοιες επανεμφανίσεις μπορεί να κάνουν και ζημιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν διαφωνώ μαζί σας ως το βαθμό που αξιολογηθεί ότι είναι πράγματι κάτι σοβαρό. Από την άλλη πλευρά όπως σας είπα και πριν, νομίζω ότι με τις επιτυχίες που υπήρξαν στις μεγάλες οργανώσεις τις τρομοκρατικές, νομίζω ότι το τοπίο έχει αλλάξει στον τομέα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε όμως ότι αξιολογείτε σοβαρό το χθεσινό γεγονός.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, κάθε τέτοια ενέργεια οφείλoυμε να την αξιολογήσουμε με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Το αν είναι σοβαρό ή όχι το περιστατικό αυτό καθεαυτό θα φανεί απ? τις έρευνες που θα γίνουν με διάφορους τρόπους. Γι? αυτό θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή βλέπετε μιλάω με κάποια επιφύλαξη, γιατί πρέπει όλα αυτά τα ευρήματα να έχουν μια σωστή εκτίμηση.
Όμως οφείλουμε κάθε τέτοια ενέργεια να την εξετάζουμε με ένα σοβαρό τρόπο. Δεν πρέπει κανείς να τα κοιτάει αυτά τα θέματα επιπόλαια.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πόσο σοβαρό είναι το ενδεχόμενο εξέγερσης Αλβανών εθνικιστών στη Βόρεια Ελλάδα όπως προαναγγέλλει το «DER SPIEGEL»;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είπα και χθες ότι αυτά είναι έξω από κάθε πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι είναι αστειότητες. Δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Αυτά τα σενάρια κατά καιρούς εμφανίζονται με την έννοια ότι όταν είχε επιχειρηθεί η αναμέτρηση στο Κόσοβο και όλα όσα συνέβησαν τότε, επανεμφανίζονταν τα ζητήματα της μεγάλης Αλβανίας.
Αυτά τώρα κατά ένα περίεργο τρόπο επιχειρείται να συνδεθούν και με την Ελλάδα. Όμως αυτά δεν έχουν καμία τύχη εδώ. Εμείς έχουμε μια ομοιογένεια.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχουν εντοπιστεί ένοπλες ομάδες Αλβανών στα σύνορα της Ελλάδος;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι. Κύριε Λοβέρδο είναι λίγο αστείο το θέμα, γιατί η Ελλάδα στο χώρο των Βαλκανίων είναι μια υπερδύναμη. Το όλο θέμα μας υποβαθμίζει πολύ, μας αδικεί. Εμείς αυτή τη στιγμή πήγαμε σε ένα αμυντικό δόγμα με τις τελευταίες εξαγγελίες του κ. Παπαντωνίου, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο με την Αλβανία και με το βορρά, στην πραγματικότητα καταργούνται ή αναδιατάσσονται με ένα τρόπο που δεν είναι επιχειρησιακός.
Αυτό τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει απειλή από εκεί. Η Ελλάδα με τη δύναμη που έχει την οικονομική, την πολεμική ισχύ τώρα, δεν είναι δυνατόν να κάθεται να ασχολείται μ? αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι μου κάνει εντύπωση; Μία δημοσιογράφος η οποία ζει εκεί, στα Σκόπια ή στο Κόσοβο ή στην Αλβανία, γράφει ένα τέτοιο κείμενο, ένα τέτοιο σενάριο και περνάει στο πιο έγκυρο περιοδικό. Έχουμε τίποτα πιέσεις απ? τους Γερμανούς για τίποτα συμβάσεις; Το πιο έγκυρο περιοδικό γιατί να το δημοσιεύσει ένα τέτοιο σενάριο; Ούτε ελληνική εφημερίδα δεν θα μπορούσε να το δημοσιεύσει αυτό.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αντί να ψάχνουμε να δούμε για ποιο λόγο έγινε αυτό, καλύτερα να παραμείνουμε στο περιεχόμενο του κειμένου. Το περιεχόμενο του κειμένου δεν έχει ούτε μία γραμμή η οποία να αξίζει ενός σοβαρού σχολιασμού. Ούτε μία γραμμή, μία λέξη, κάτι, ένα σημείο. Πρώτα-πρώτα λέει τόσο μεγάλες ανακρίβειες, μιλάει για θύλακες αλβανικούς στην περιοχή της Μακεδονίας που δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς είστε Μακεδόνας. Υπάρχουν 500 χιλιάδες Αλβανοί στην ελληνική Μακεδονία; Υπάρχουν τόσοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν και μάλιστα ανεξέλεγκτα;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Λοβέρδο υπάρχουν στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες. Είναι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, δουλεύουν, έχουν τις οικογένειές τους.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ?λλο αυτό και άλλο ένοπλες ομάδες.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Και στο δικό μου το νομό στο Κιλκίς, υπάρχουν άνθρωποι που όταν πηγαίνω τους βλέπω εκεί, δεν τους γνωρίζω, ρωτάω τι είναι αυτοί, μου λένε είναι οικογένειες αλβανικές, που ζουν, εργάζονται εδώ, είναι μια χαρά άνθρωποι. Κατά τα λοιπά θύλακες ένοπλοι κλπ, δεν υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα μ? αυτό το δημοσίευμα;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να το εκτιμήσω, γιατί είναι τόσο αστείο αυτό το δημοσίευμα, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι γράφτηκε με έναν τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είχατε δεχθεί όμως πιέσεις τον τελευταίο καιρό από διάφορα δημοσιεύματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ?λλα είναι εκείνα. Είναι διαφορετικού τύπου. Εκείνα αναφέρονταν ευθέως στην ασφάλεια των αγώνων, για το αν δηλαδή μπορούμε να τα καταφέρουμε ή όχι.
Εκεί μπορεί κανείς να πει διάφορα, αλλά έχεις ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Σου λένε ότι έχουν γίνει κάποια περιστατικά τα οποία εάν είναι αληθινά δείχνουν ότι το σχέδιο ασφάλειας δεν είναι σωστό. Αυτό έχουν γράψει. Απαντήσαμε ότι αυτά τα περιστατικά που αναφέρονται δεν είναι αληθινά, δεν έχουν συμβεί ποτέ και επομένως έχουμε την πεποίθηση εμείς και την βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό σχέδιο ασφάλειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το δημοσίευμα του «DER SPIEGEL» δεν υποκινείται από κάποια κέντρα, γνωστά κέντρα που πιέζουν για κάποια άλλα πράγματα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εμείς δεν έχουμε καμία σχετική εκτίμηση μ? αυτό αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ? κύκλους βλέπετε πίσω απ? το δημοσίευμα αυτό κύριε υπουργέ;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Τι εννοείτε μ? αυτό;
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν έναν μεγάλοϊδεατισμό, να το πω έτσι. Αλβανικό φυσικά. Κάτι το οποίο είχε φανεί και στο παρελθόν αν θυμάστε και είχε καταγγελθεί και από πολιτικά πρόσωπα, απ? όλα τα κόμματα εδώ. Βλέπετε κάτι τέτοιο; Απομονωμένοι κάποιοι άνθρωποι στην Αλβανία, οι οποίοι θα έβλεπαν κάτι τέτοιο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Προσέξτε, εάν υπάρχουν στην Αλβανία κάποιοι οι οποίοι ονειρεύονται διάφορα, αυτό ούτε μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε είναι και περίεργο. Και στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς που ονειρεύονται ακόμα την «Κόκκινη Μηλιά». Τι να λέει; Έχει καμία λογική βάση αυτό; Δηλαδή ασχολείται κανένας σοβαρά μ? αυτό το ζήτημα;
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντοπίζω τη διαφορά μεταξύ των δημοσιευμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτού του δημοσιεύματος συγκεκριμένα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο δημοσιεύματα. Σας είπα, τα άλλα που έχουμε κυρίως απ? την Αμερική ή κάποιες άλλες χώρες όπως η Αυστραλία ή η Αγγλία, -υπήρξαν και πάρα πολύ θετικά δημοσιεύματα βέβαια-, αναφέρονται ευθέως στην ασφάλεια των αγώνων με κάποια επιχειρήματα.
Είχαμε πολλές φορές και στο παρελθόν ότι κάποια απ? αυτά τα δημοσιεύματα επειδή δεν ανταποκρίνονταν στην αλήθεια, ενδεχομένως να εξυπηρετούσαν και άλλες σκοπιμότητες. Τις ζήσαμε περίπου αυτές τις σκοπιμότητες όλο το προηγούμενο διάστημα. Δόξα το Θεό δεν μας έλειψαν οι επισκέψεις ανθρώπων που κάτι ήθελαν να μας πουν.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάντως κύριε υπουργέ ακόμα και αν δεν δεχθούμε επιθέσεις από αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως βλέπετε εδώ σε όλες τις εφημερίδες και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», η ζωή μας στην Αθήνα το 2004, για να δούμε ολόκληρη την σελίδα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», «η ζωή μας στην Αθήνα το 2004 όπως αποφασίστηκε χθες απ? τη Διυπουργική θα είναι πολύ δύσκολη». Ουσιαστικά στον ολυμπιακό δακτύλιο περιλαμβάνεται σχεδόν όλη η Αθήνα.
Θα απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, ακόμα και τα ταξί μένουν εκτός ολυμπιακών λωρίδων. Δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν πουθενά από 2 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Φλωρίδης θα σου πει τώρα ότι η ζωή μας θα γίνει αντίθετα πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μου επιτρέπετε να σας πω μερικά πράγματα; Να σας μεταφέρω λίγο την εμπειρία μου απ? το Σίδνεϋ. Στο Σίδνεϋ είχα πάει εγώ ως υφυπουργός Αθλητισμού, έμεινα ένα μήνα εκεί. Κατ? αρχήν τι είναι οι ολυμπιακές λωρίδες: είναι μια λωρίδα στο δρόμο, όπου κινούνται τα διαπιστευμένα οχήματα των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή τα λεωφορεία που μεταφέρουν αθλητές ή παράγοντες και τα διαπιστευμένα αυτοκίνητα.
Δηλαδή για να το πω πιο απλά, είναι όπως έχουμε τους λεωφορειόδρομους τώρα εδώ πέρα. Μια λωρίδα είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η λωρίδα είναι αριστερή λωρίδα. Χθες ορίσατε ότι για την μετακίνηση της ολυμπιακής οικογένειας θα είναι η αριστερή λωρίδα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι πιο γρήγορη η κυκλοφορία έτσι. Θέλω όμως να σας πω το εξής, ότι κατά τη διάρκεια των αγώνων η Αθήνα θα διαθέτει πια ένα καλό δίκτυο στο θέμα των συγκοινωνιών. Γιατί μιλάμε πρώτον, για επεκτάσεις του μετρό, δεύτερον, για τη λειτουργία του τραμ, τρίτον, τον προαστιακό, τέταρτον όλη τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, πέμπτον, τις διαμορφώσεις που γίνονται τώρα στη Κηφισίας με τους κόμβους ή όλα αυτά τα οδικά έργα, όπως είναι η Αττική Οδός που τελειώνει τον επόμενο μήνα.
?ρα θα έχουμε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο συγκοινωνιών στην Αθήνα. Είναι μια ευκαιρία ο κόσμος να συνηθίσει λίγο, έστω και για μερικές μέρες, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα οποία είναι πάρα πολύ καλά. Διότι όταν έχεις στη διάθεσή σου όλα αυτά τα μέσα και μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άνετα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείς το Ι.Χ., να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και επίσης κάποιους άλλους.
?ρα μιλάμε για μια Αθήνα τελείως διαφορετική από σήμερα, η οποία θα έχει πολύ μεγαλύτερες κυκλοφοριακές δυνατότητες για τους πολίτες της. Και καλό θα είναι να συνηθίσουν τα μέσα μεταφοράς, γιατί και καινούργια τρόλεϊ θα έχουμε και καινούργια λεωφορεία, τα πάντα. Είναι μια άλλη Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι όλα τα έργα θα δοθούν στην ώρα τους.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Γι? αυτό μπορώ να σας βεβαιώσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό προϋποθέτει κύριε υπουργέ ότι ορισμένοι από εμάς θα λείπουν με άδεια εκείνη την περίοδο. Δηλαδή δεν είμαι βέβαιος αν θα μπορέσει όλη αυτή η εικόνα που μας περιγράφετε να καλύψει και να εξυπηρετήσει όλους τους Αθηναίους αν αποφασίσουν να μείνουν εδώ και να είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πάντως καλό θα είναι να μείνουν για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό που μπορώ εγώ να σας πω απ? την εκτίμηση που έχουμε σε σχέση με την εξέλιξη των έργων, είναι ότι η Αθήνα θα είναι μια εξαιρετικά φιλική πόλη εκείνη την περίοδο από συγκοινωνιακή άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ περιμέναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να κάνουμε ορισμένα αυτονόητα μέτρα. Δηλαδή η φορτοεκφόρτωση των σούπερ μάρκετ ή η μεταφορά των φορτηγών στο κέντρο της Αθήνας και γενικότερα στις μεγάλες λεωφόρους, θα έπρεπε να ?ρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να το κάνουμε νύχτα; Δηλαδή η Τροχαία ή η αστυνομία γιατί δεν το εφαρμόζετε αυτό το μέτρο τώρα; 6 η ώρα το πρωί, 5 η ώρα το πρωί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κίνηση οφείλεται περισσότερο στο ότι σταματάνε πολλά φορτηγά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Και τώρα που μιλάμε πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες ανεφοδιασμού. Είναι άλλο θέμα, ότι έχουμε διαρκείς παραβάσεις απ? αυτούς οι οποίοι θα πρέπει να πάνε μια συγκεκριμένη ώρα που δεν έχουν κυκλοφοριακό φόρτο. Αλλά και τώρα υπάρχουν ρυθμίσεις για το πότε τα φορτηγά ξεφορτώνουν στα καταστήματα. Και τώρα που μιλάμε.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όμως ξέρετε κ. Υπουργέ, ο κ. Βενιζέλος χτες ρωτήθηκε για το θέμα των εκδηλώσεων και των απεργιών και είπε ότι θα κάνουμε σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα επιτρέπει στο να απαγορεύονται αυτές οι διαδηλώσεις όταν κλείνουν τους δρόμους της πόλης.
Δυστυχώς ενώ υπήρχε εντολή ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού να βρείτε έναν τρόπο ν? αντιμετωπίσετε αυτό που γίνεται και το τελευταίο μάλιστα δίμηνο γίνεται κάθε μέρα να κλείνουν οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, να γίνεται μια διαδήλωση όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις σε μια λωρίδα. Σε αυτό ακόμη δεν έχετε προχωρήσει. Η Τροχαία μάλιστα κλείνει και όλους τους παραγύρω δρόμους με αποτέλεσμα να γίνεται κομφούζιο κάθε μέρα στους δρόμους της Αθήνας.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό. Εγώ ως πολίτης, αλλά και ως Υφυπουργός το έζησα, δηλαδή τα Υπουργεία που υπηρέτησα νωρίτερα είναι στο κέντρο και είμαι αυτόπτης μάρτυς επί 5 χρόνια του τι συμβαίνει.
Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι σε αυτό τον τομέα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε τάξη, ακριβώς για να προστατέψουμε και το δικαίωμα των υπολοίπων στην κυκλοφορία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι διαδηλώσεις και πορείες ελαχίστων ανθρώπων, θα πρέπει να γίνονται ή πάνω στο πεζοδρόμιο ή σε μια λωρίδα και η κυκλοφορία να γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από πότε;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Από τώρα που μιλάμε. Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί είναι πολλά χρόνια προσανατολισμένη η Αστυνομία σε διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση, αλλά σε μια σύσκεψη που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισα από τη δική μου πλευρά και από την πλευρά της Κυβέρνησης προς όλους, ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά χτες πάλι είχαμε 100 ανθρώπους να διαμαρτύρονται και να έχει αποκλειστεί όλο το κέντρο γιατί βρέθηκα εκεί και είχαν κλείσει τα πάντα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ωραία. Σας λέω λοιπόν ότι ξεκινάμε μια προσπάθεια για να φτάσουμε κάπου, κάποια στιγμή. Αλλά αυτή η προσπάθεια θα γίνει μ? ένα τρόπο συστηματικό γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάντως στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα γίνει αυτό.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μα δεν είναι δυνατόν. Αν γίνεται αυτό, δεν θα έχουμε Αγώνες. Ξέρετε, ότι η κυκλοφορία στους Αγώνες συνδέεται με την ακριβή ώρα τέλεσης κάποιων αγωνισμάτων. Εάν οι αθλητές δεν μπορούν να φτάσουν στην ώρα τους στα αγωνίσματα, τότε δεν έχουμε Αγώνες. Αν δει κανείς το πρόγραμμα των Αγώνων των αθλημάτων που έχει βγει εδώ και πάρα πολύ καιρό, μιλά με ακρίβεια λεπτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν οι εργαζόμενοι στις χωματερές ή στην καθαριότητα αποφασίσουν να κάνουν μια απεργία και να γεμίσει η Αθήνα σκουπίδια τι θα γίνει;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ελπίζω ότι σε αυτή την περίοδο ειδικά θα υπάρξει μια αυτοσυγκράτηση και μια αίσθηση του τι διαχειριζόμαστε εκείνο τον καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομοσχέδιο για τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες θα υπάρχει; Θα κατατεθεί το Μάρτιο, όπως λέγεται;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω σε αυτά. Μπορεί να βγει ένα νομοσχέδιο και να πει τα διάφορα, αλλά εάν επιχειρήσουν κάποιοι μ? ένα βίαιο τρόπο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στη συνέχεια να έχουν βίαιες αναμετρήσεις ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα. Επιτέλους ένα μήνα η Αθήνα μπορεί να παραμείνει χωρίς απεργίες και χωρίς κινητοποιήσεις, γιατί εκεί παίζεται το παρόν και το μέλλον της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει ωστόσο νομοθετικό πλαίσιο;
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει ήδη νομίζω.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Σας λέω ότι προσωπικά δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε και καινούριες ρυθμίσεις. Δεν είναι θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων. Νόμους δόξα τω Θεώ έχουμε πολλούς, το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να θυμηθούμε και τον παλιό ρόλο ως Υφυπουργού Οικονομικών, προχθές είχαμε από την ?ννα Διαμαντοπούλου την Επίτροπό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που ζητά ?όπως βλέπω στη σελίδα του «ΕΘΝΟΣ»- να εγγυηθεί και η Νέα Δημοκρατία το ελάχιστο εισόδημα. Τι θα γίνει με αυτό;
Είναι μια συζήτηση πού γίνεται εδώ και πάρα ? πάρα πολύ καιρό, έχει τεθεί ακόμη και με πρόταση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτό. Ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα εξετάσει αυτό το ζήτημα. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές μπορεί να γίνει νόμος του κράτους;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μια παράμετρος της οικοδόμησης του κοινωνικού κράτους. Δεν είναι η μόνη και για εμένα δεν είναι η πανάκεια. Είναι ένα μέτρο που μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ενδιαφέρον και σημαντικό, το οποίο χρειάζεται μια συζήτηση και κυρίως χρειάζεται μια αποτίμηση και μια πολύ καλή δουλειά, προκειμένου να συγκροτήσεις μια άποψη.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πήγατε να ξεπεράσετε τις κοινωνικές αδικίες. Τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Πάει στις εκλογές σε 6 μήνες οι κοινωνικές αδικίες όμως παραμένουν.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μπορώ να σας πω χιλιάδες πράγματα που έχουμε κάνει πάνω σε αυτό, γιατί αυτά συνθέτουν και τη μεγάλη διαφορά που έχουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί πολλές φορές μας ρωτούν «ποια είναι η διαφορά σας από τη Νέα Δημοκρατία» και εγώ προσωπικά απαντώ «μία είναι η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι τόσο μεγάλη που αξίζει τον κόπο να υπάρχει και να την υπηρετεί κανείς».
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για πέστε την.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή η διαφορά είναι η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μα και ο κ. Μεϊμαράκης λέει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να πάρει κάποιος ή να μην πάρει, ή να το πάρει μερικώς, ή να το βάλει διαχρονικά ή σε βάθος χρόνου για να βοηθήσει κάποιους οι οποίοι έχουν περισσότερες ανάγκες. Αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν είναι αφημένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής υποστήριξης και δίκτυα που να μην αισθάνονται αυτοί τον κίνδυνο της φτώχειας. Διαθέσαμε πολλά χρήματα μέσα από την αναδιανομή του εισοδήματος για τον ελληνικό λαό. ?ρα δεν είναι καινούριο αυτό τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως έχει εξελιχθεί αυτή η πρόταση πάντως εάν δεν την είχε καταθέσει τότε ο Τσουκάτος με 60 Βουλευτές, μπορεί να την είχατε υιοθετήσει κιόλας. Απλώς ήταν θέμα εσωκομματικό τότε, γιατί τώρα βλέπω και την κα Διαμαντοπούλου να βγαίνει και να λέει το ίδιο, δηλαδή ο ένας μετά τον άλλον.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Αλλά ξαναλέω ότι μ? ένα αίτημα αδικούμε μια τεράστια προσπάθεια που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και η οποία συνδέεται πρώτον με το ασφαλιστικό σύστημα και την ενίσχυσή του και την εξασφάλιση του μέλλοντος εκατομμυρίων εργαζομένων, δεύτερον συνδέεται με την υποστήριξη και την οικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο πολίτης βλέπει ακριβώς αντίθετη εικόνα από αυτήν που μας περιγράφετε.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω στο τι βλέπει και το τι δεν βλέπει ο πολίτης. Εγώ αναφέρομαι σε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες συνιστούν και τη μεγάλη μας διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς μιλάμε για δημόσια υγεία και η Νέα Δημοκρατία την περίοδο ?89 ? ?93 οικοδόμησε κυριολεκτικά την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα. Εμείς μιλάμε για δημόσια παιδεία και η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Εμείς μιλάμε για δίκτυο πρόνοιας και η Νέα Δημοκρατία μιλά για την κοινωνία της αγοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως οι δημοσκοπήσεις δεν συμφωνούν μαζί σας. Είναι αυτό που λέει ο Γιάννης Λοβέρδος ότι ο πολίτης δεν συμφωνεί με αυτά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν θέλω να μιλήσω με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τα οποία είναι καλά για να μας δίνουν μερικά σημεία προκειμένου να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας. Εγώ οφείλω να μιλώ για την πολιτική αυτή καθ? εαυτή την ίδια και οφείλω να μιλώ με παραδείγματα, οφείλω να μιλώ με εφαρμοσμένες πολιτικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ?ρα θέλει κι άλλη βελτίωση η πολιτική σας.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δεν έχω καμιά αντίρρηση ότι η οικοδόμηση και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν σταματά ποτέ. Αλλά αυτό που θέλουμε να πούμε στον κόσμο είναι ότι αυτό το κοινωνικό κράτος εμείς το δημιουργήσαμε και άλλοι το ξεθεμελίωσαν όταν ήρθαν. Αυτή είναι η διαφορά.
Εντάξει οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με εμάς, ωραία, εγώ να δεχτώ ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με το ΠΑΣΟΚ αλλά πρέπει να μας πουν την ίδια στιγμή γιατί μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με κάποιους άλλους, που πρώτον δεν υπόσχονται τίποτα συγκεκριμένο και δεύτερον δεν έχουν κάνει τίποτα ποτέ όσον αφορά αυτό τον κόσμο. Αυτή είναι η δική μου ένσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού εσείς είστε στην εξουσία.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, εμείς είμαστε αρκετά χρόνια αλλά έχουν κυβερνήσεις και οι άλλοι και είδαμε επί 4 χρόνια το ?89 ? ?93 τι οικοδομήθηκε τότε.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε 6 μήνες θα κρίνει ο ίδιος ο λαός.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Βεβαίως κ. Λοβέρδο γι? αυτό κι εγώ δεν μιλώ στατικά με τις δημοσκοπήσεις ότι δεν μας θέλει τώρα ο λαός. Αν μας θέλει ή όχι θα το δούμε στις 2 Μαϊου.
Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Φλωρίδη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κι εγώ.