ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004
«Πρώτος στόχος μας η ασφάλεια των πολιτών»
Ο Υφυπουργός Δημ. Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης οριοθετεί τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σ´ έναν ευαίσθητο χώρο για την ελληνική κοινωνία»
Τις πεποιθήσεις του ότι η χώρα δε θα οδηγηθεί σε εκλογές εξαιτίας διαφωνίας για την επιλογή προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι οι άγνωστοι που χτύπησαν με βόμβα αστυνομικά οχήματα στην Πέτρου Ράλλη την περασμένη βδομάδα δεν είναι τρομοκράτες αλλά θαυμαστές των ήδη φυλακισμένων μελών της «17 Ν» που αργά ή γρήγορα θα συλληφθούν και ότι κάποια στιγμή οι 1.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμό για την πρόσληψη στη Χωροφυλακή από το 1993 θα πρέπει να δικαιωθούν, εξέφρασε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κυριακάτικο «Αδέσμευτο».
«Δε θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την πραγματική αξία του συστήματος C4I.
Η σημαντικότερη φάρσα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ότι θα ανατιναζόταν η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου.
Θα γίνει πράξη η Υπηρεσία Αγροτικής Ασφάλειας»
Ένα ζεστό μεσημέρι συναντήσαμε τον υφυπουργό στο γραφείο του στο μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, την ώρα που έξω από την πύλη του υπουργείου είχαν στρατοπεδεύσει εκατοντάδες εποχικοί δασοπυροσβέστες με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ένας χαμογελαστός άνθρωπος, είναι από τους πολιτικούς εκείνους που προτιμούν την προσωπική ανθρώπινη επαφή και την ακατάπαυστη δουλειά από τις δημόσιες σχέσεις και τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Είναι ένας από τους αφανείς ήρωες του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, που δούλεψε σκληρά από τη θέση του για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, επωμιζόμενος την αποκλειστική ευθύνη για σημαντικά θέματα, όπως εκείνο της παραλαβής και διαχείρισης του διαβόητου πια συστήματος ασφαλείας C4Ι, για την παραλαβή του οποίου δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο θα καταλήξει διαιτησία με την κατασκευάστρια εταιρεία…
Φάση παραλαβής
– Tελικά, τι ακριβώς συμβαίνει με το διαβόητο σύστημα ασφαλείας C4Ι; Λειτούργησέ όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων; Και αν όχι, τι θα πληρώσει η χώρα μας για την παραλαβή του;
– Κατά την εκτίμησή μου, υπήρξαν δύο σημαντικά προβλήματα που οδήγησαν σε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου του συστήματος: Πρώτον, ο χρόνος που ετέθη από τη σύμβαση, πιθανότατα με υπεραισιοδοξία της κατασκευάστριας εταιρείας, ήταν πάρα πολύ μικρός για να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο έργο και αδύνατον για οποιονδήποτε. Το δεύτερο είναι ότι παρατηρήθηκαν κάποιες καθυστερήσεις τόσο μεγάλες, που όταν ήρθε η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΔΤ, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του έργο είχε κατασκευαστεί. Έκτοτε κατεβλήθη μια τεράστια προσπάθεια για να «τρέξει» το έργο, με καθημερινές συσκέψεις, πιέσεις, συνεργασίες με την κατασκευάστρια εταιρεία, και μπορώ να πω ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαμε στη διάθεση μας, στη χρήση προσέξτε, το έργο μας δεν μας έχει παραδοθεί ακόμα- μέρος του έργου τόσο ώστε, σε σχεδιασμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις, μπορέσαμε και κάναμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στη φάση της παραλαβής του συστήματος. Ήδη υπάρχει μια ομάδα ειδικών επιστημόνων από την πλευρά του ΥΔΤ που συνεργάζεται με τους αρμόδιους της εταιρείας, γίνονται τα τεστ αποδοχής των συστημάτων, καταγράφονται ελλείψεις και αποκλίσεις που θα αξιολογηθούν και οικονομικά όπως προβλέπεται, και μόλις τελειώσει η διαδικασία θα γίνει η γενική δοκιμή όπου και πάλι πιθανώς να προκύψουν ελλείψεις. Και, στο τέλος, θα καταλήξουμε στο πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουμε στην κατασκευάστρια εταιρεία. Εάν διαφωνήσουμε, τότε προβλέπεται η προσφυγή στη διαιτησία.
Πάντως, κατά την προ-Ολυμπιακή περίοδο, η μεγάλη αγωνία μας ήταν να έχουμε στη διάθεσή μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του έργου που να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για ασφαλείς Αγώνες και προπαντός να μην πιστέψουμε κάποιοι ότι δεν θα έχουμε καθόλου έστω και ένα μέρος του συστήματος στη διάθεσή μας διότι τα δημοσιεύματα από το εξωτερικό μας δημιουργούσαν πολλά προβλήματα. Η προτεραιότητά μας τώρα είναι ότι δε θα πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ περισσότερο από την πραγματική αξία του συστήματος.
Κίνδυνοι υπάρχουν…
-Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε κάποιος πραγματικός κίνδυνος που να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και να αποσοβήθηκε χάρη στην ετοιμότητα των μηχανισμών;
-Κίνδυνοι υπάρχουν κάθε μέρα σε κάθε ενέργεια που κάνουμε όταν το εγχείρημα είναι τόσο μεγάλο και όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στην περιοχή μας είναι τόσο εκρηκτική, θα έλεγα. Ασφαλώς κίνδυνοι υπήρχαν. Όμως οι πληροφορίες που είχαμε ως ΥΔΤ. από τις υπηρεσίες μας, σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες, δεν ήταν τέτοιες που να μας κάνουν να ανησυχήσουμε. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων μάλλον κάποιες έγιναν, αλλά σημαντικές πληροφορίες που να επαληθευτούν δεν έγιναν. Η σημαντικότερη φάρσα πάντως ήταν ότι θα ανατιναζόταν η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου η οποία ήρθε ταυτόχρονα από πολλές πλευρές ως πληροφορία και γι?αυτό έπρεπε να γίνουν κινητοποίηση και επαλήθευση άμεσα. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους ότι επρόκειτο για φάρσα.
-Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ και με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, εξαγγέλθηκε η σύσταση Υπηρεσιακής Αγροτικής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος. Που βρίσκεται το θέμα και τι θα γίνει τελικά με τους 1000 επιτυχόντες του διαγωνισμού για την πρόσληψη στην Αγροφυλακη του 1993, που δεν προσελήφθησαν ποτέ;
-Ήδη έχει συσταθεί μια επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το θέμα, θα υποβάλει τις προτάσεις της και ένα προσχέδιο νόμου με συγκεκριμένη ημερομηνία και εκείνο για το οποίο προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί θα γίνει πράξη.
Τώρα όσον αφορά τους επιτυχόντες του 1993 πράγματι, ήταν πολύ μεγάλη αδικία διότι το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς όπως σε όλα έτσι και στο συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε τη δημόσια διοίκηση αδίκησε κατάφορα αυτούς τους ανθρώπους. Τους κατανοώ απόλυτα στο δίκαιο αίτημά τους για να δικαιωθούν τώρα, αλλά είναι θέμα της Βουλής που θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Σωστή κατανομή
-Η Ελληνική Αστυνομία ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την ευκινησία των Υπηρεσιών της. Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Σώματος;
-Σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν συνολικά 50.000 άνθρωποι. Λαμβανομένων υπόψη του πληθυσμού της Ελλάδος και της εγκληματικότητας και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός και νομίζω ότι δεν χρειάζονται καινούριες προσλήψεις. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι σωστή κατανομή και διάρθρωση. Εννοούμε δηλαδή δημιουργία νέων Υπηρεσιών, ενδεχομένως κατάργηση κάποιων και αναβάθμιση άλλων. Σύμπτυξη, ενσωμάτωση πιθανών στην ΕΛ.ΑΣ. των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων, δημιουργία της Υπηρεσίας της Αγροτικής Ασφάλειας. Όλα αυτά συνθέτουν μια νέα εικόνα αναδιάρθρωσης λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων, της έκτασης και του πληθυσμού της κάθε περιοχής. Θα μπαίνει ο κατάλληλος στην κατάλληλη θέση, μια και τώρα ξεκινά ουσιαστικά να μπαίνει το πρόγραμμα σε εφαρμογή, αφού τελείωσαν οι Ολυμπιακοί και ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
-Πάντως είναι πεποίθηση ότι μετά την ηρεμία των Ολυμπιακών ημερών, παρατηρείται μια αύξηση της εγκληματικότητας. Πως θα αντιμετωπίσει η Αστυνομία τη νέα αυτή έξαρση και ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου;
-Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε πολύ μεγάλη εμφανής αστυνομική δύναμη, κυρίως στην Αθήνα, απ´ ότι συνήθως. Αυτό, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι τα πάντα παρακολουθούνται, είχε δημιουργήσει αναστολή της εγκληματικότητας. Μετά την αποχώρηση όλων αυτών των δυνάμεων και την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας, είναι λογικό να υπάρχει μια τάση από μέρους των κακοποιών να εγκληματούν. Δεν παρουσιάζεται όμως τέτοια αύξηση που να φτάνει στα επίπεδα της προ-Ολυμπιακής περιόδου.
Πιστεύω πως θα ελεγχθεί απολύτως η κατάσταση, αφού στόχος είναι ένας: Η μείωση της εγκληματικότητας και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα έχουμε αποτύχει αν ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής και θα έχουμε πετύχει αν αισθάνεται ασφαλής. Στόχος είναι το δεύτερο.
Σε κλοιό οι «Νοσταλγοί» της «17 Νοέμβρη»
Ερωτηθείς για την τρομοκρατία ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι «νοσταλγοί» της «17 Νοέμβρη» είναι σε κλοιό ασφαλείας. Αν προσπαθήσουν να φέρουν την τρομοκρατία στο προσκήνιο δεν θα τα καταφέρουν, γιατί οι δυνατότητες της Αστυνομίας πλέον είναι τέτοιες που θα τους συλλάβουν πριν καν προλάβουν να οργανωθούν.
-Πριν από μια εβδομάδα, άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό κατά οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. στην Π. Ράλλη. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομοκρατική οργάνωση που δημιουργήθηκε πρόσφατα ή έχουμε να κάνουμε με κάποια μέλη ενδεχομένως τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν εξαρθρωθεί και αυτοί έμειναν ασύλληπτοι;
-Η παλαιότερη δράση της τρομοκρατίας είχε ένταση και έκταση τέτοια που θα μαρτυρούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο, άλλωστε και το γεγονός ότι πέρασαν 27 χρόνια για να εξαρθρωθούν η «17Ν» και άλλες οργανώσεις, αυτό καταδεικνύει. Τα πρόσφατα φαινόμενα είναι μεν μορφές τρομοκρατίας ήσσονος σημασίας, μαρτυρούν όμως ότι τουλάχιστον προς το παρόν ούτε οργάνωση, ούτε δυνατότητα, ούτε διάθεση υπάρχει για να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα όπως στο παρελθόν.
Δεν πιστεύω ότι είναι υπολείμματα της «17Ν» ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για άτομα που διάκεινται συμπαθώς στους καταδικασμένους τρομοκράτες και μ´αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Δεν νομίζω ότι το τοπίο σήμερα στην ελληνική κοινωνία και οι δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, θα τους επιτρέψουν να εκδηλώσουν σοβαρότατες τρομοκρατικές ενέργειες ή να οργανωθούν κατά τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα σύντομης εξάρθρωσής τους.
Συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-Πιστεύετε ότι η χώρα μας θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές εξαιτίας διαφωνίας στην επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας σεβαστός θεσμός καθώς και οι διαδικασίες για την ανάδειξή του. Πιστεύω απόλυτα ότι όπως από το 1975, που είχαμε την εκλογή του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπήρξε καμία περίπτωση που να οδηγηθούμε σε εκλογές εξαιτίας της αδυναμίας επιλογής προσώπου, έτσι και τώρα θα υπάρξει συναίνεση. Ακράδαντα πιστεύω ότι τον Μάρτιο, που θα γίνει η εκλογή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, θα υπάρξει συναίνεση και το πρόσωπο θα είναι κοινής αποδοχής. Προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, τις οποίες δεν θέλει κανείς…»