ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αθήνα, 7.ΙΙΙ.06
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσίασε τον απολογισμό της τελευταίας διετίας, και αναφέρθηκε στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει καθώς και στα πεδία δράσης που θα κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία. Συγκεκριμένα τόνισε :
- Η επιτυχής, από πλευράς ασφάλειας, διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε το magnum opus (το μέγα έργο) του ΥΔΤ στη διετία που πέρασε, με υπουργό τον Γ. Βουλγαράκη και υφυπουργό τον Χ. Μαρκογιαννάκη. Στην ουσία επρόκειτο για μία γιγαντιαία διακλαδική επιχείρηση, όπου όλοι οι κλάδοι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού (από την Τροχαία μέχρι την Κρατική Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική και μέχρι τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς) συνεργάσθηκαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Η επιτυχία στην ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Σήμερα η Ελλάδα, ο τομέας Δημόσιας Τάξης μπορεί να εξαγάγει (και εξάγει) τεχνογνωσία ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και για ανάλογα, μείζονα αθλητικά γεγονότα. Ένα πρόσθετο όφελος για την Ελληνική Αστυνομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είναι και η «προίκα» από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και τεχνογνωσίας.
- Η εκκρεμότητα με το πρόγραμμα C4I, μετά από σοβαρή αναδιαπραγμάτευση επί ορισμένων σημείων της συμβάσεως, βρίσκεται εν τω περατούσθαι. Η υπόθεση κλείνει ειρηνικά και προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.
- Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών προχώρησε σε σημαντικό βαθμό. Τα πολυδύναμα (ως αποτυχημένη σύλληψη και ακόμη πιο αποτυχημένη εφαρμογή) ετελείωσαν αδόξως. Ενισχύθηκαν τα Αστυνομικά Τμήματα δίπλα στα οποία επανιδρύθηκαν τα Τμήματα Ασφαλείας. Ήδη λειτουργούν στην περιοχή των Αθηνών 96 Τμήματα Ασφαλείας.
- Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποδίδει λαμπρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού και ψηφιακού (του προηγμένου δηλαδή) εγκλήματος.
- Ειδικά προγράμματα, όπως το «καθ οδόν» απέδωσαν καρπούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα, στην οδική ασφάλεια.
- Η σύσταση και αναβάθμιση της Υπηρεσίας εκδόσεως Διαβατηρίων (των πλέον ασφαλών και σύγχρονων) είναι στα θετικά του ΥΔΤ. Πρέπει σε εύλογο χρόνο να εκδοθούν πάνω από 6 εκατομμύρια διαβατήρια.
- Η διεθνής συνεργασία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) αναπτύχθηκε ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό.
- Κρίσεις – Επιλογές
Οι πρόσφατες κρίσεις στην Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έγιναν με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια, εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του ΥΔΤ. Στόχοι μας είναι :
- Η καταπολέμηση των ναρκωτικών και η προστασία της νεολαίας από την σύγχρονη αυτή μάστιγα,
- Η προστασία της ζωής και την περιουσίας των πολιτών,
- Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος,
- Η αντιμετώπιση της μικρής εγκληματικότητας η οποία βασανίζει αρκετούς πολίτες,
- Η καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών,
- Η δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων που συνιστούν μία άλλη πληγή της Ελληνικής κοινωνίας,
- Η αναβάθμιση και ανάδειξη του κοινωνικού έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προγραμματισμός Δράσεως
Θέματα ώριμα για νομοθετική προώθηση και εφαρμογή είναι :
Α) Επανασύσταση της Αγροφυλακής, εκσυγχρονισμός της (στη βάση της εποπτείας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος) και της διοικητικής της αναδιοργάνωσης.
Β) Η υπαγωγή της ΕΥΠ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Γ) Η ομογενοποίηση των υπαλλήλων της Αστυνόμευσης (ειδικών φρουρών και συνοριακών) σε πρόγραμμα πενταετίας καθώς και το βαθμολόγιο όλων των αστυνομικών υπαλλήλων.
Δ) Ειδική διοικητική μέριμνα για τους θαλάσσιους και νησιωτικούς χώρους (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά).
Ε) Επέκταση και βελτίωση του συστήματος εποπτείας και ασφάλειας των Εθνικών Οδών. Έχουν ιδρυθεί 4 τμήματα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων. Θα γίνουν 12 εντός της διετίας. Σημειώνεται εν παρόδω το ρεκόρ εξόδου (350 χιλ. αυτοκίνητα) το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2006 και το ρεκόρ της αναίμακτης επιστροφής.
ΣΤ) Ένα σοβαρό ειδικό μέτρο που πρέπει επιτέλους να ληφθεί είναι η μη κατασπατάληση δυνάμεων σε φύλαξη στόχων (αμφισβητούμενης επικινδυνότητας) ή σε δήθεν επιτελικές θέσεις.
Προτεραιότητες Αστυνόμευσης
Α) Ναρκωτικά. Πόλεμος συνεχής και ασυνθηκολόγητος. Χωρίς έλεος για τους «εμπόρους».
Β) Χούλιγκανς. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού καταλήγουμε στη λήψη των αναγκαίων μέτρων (και νομοθετικών πρωτοβουλιών), για την πλήρη πάταξη του φαινομένου.
Γ) Οι «επιθέσεις» εναντίον ατόμων ευαίσθητων και ευπαθών, όπως ηλικιωμένων, απασχολεί ιδιαίτερα την Αστυνομία. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτές. Είναι συνολική κατάπτωση της κοινωνίας μας. Είναι το εγκληματολογικό «ναδίρ».
Δ) Τα «γκαζάκια» και η δράση των «ηρώων της ημί-τρομοκρατίας» θα εξουδετερωθούν το ταχύτερο δυνατό.
Το Πυροσβεστικό, τέλος, είναι ηρωικό Σώμα. Είναι ο «στρατός» της αυτοθυσίας. «Όταν και όπου οι άλλοι φεύγουν, οι πυροσβέστες σπεύδουν» είναι το «μότο» που αποδίδει τα πράγματα και τη συνολική στάση όλων των πυροσβεστών. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής ώστε να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη και γρήγορη επέμβαση στο επεισόδιο της πυρκαγιάς, της θεομηνίας ή της φυσικής καταστροφής, ώστε να έχουμε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Οι πυροσβέστες στη συνείδηση του λαού είναι πολύ ψηλά. Θα πάνε ψηλότερα. Η προετοιμασία (μέτρα πρόληψης και εκπαίδευσης) για τους κινδύνους του καλοκαιριού ήδη ολοκληρώθηκαν.